Det här är Annas blogg!

Här bloggar jag om mitt läsande och skrivande liv. Häng med!

Hurra - nu finns Sitt, Pyton!

Ett soligt vårtecken: min och Mia Öströms nya kapitelbok “Sitt, Pyton!” har kommit ut, och är en riktig karamell - så himla fin med Alex Howes fantastiska omslag och illustrationer. Jessie ser lite fundersam ut dock, men känner sig nog ändå lite stolt över att ha bidragit en del till berättelsen. Inte minst genom våra gemensamma erfarenheter från valpkursen.


2019-04-20 | 0 kommentarer | KommenteraÄtstörda mammor - ett dolt problem

Så otroligt roligt och meningsskapande det är att jobba på Idagsidan, och skriva om sådant som engagerar. Som nu, i serien om ätstörningar i samband med graviditet och föräldraskap:
https://www.svd.se/om/atstorda-mammor


2019-02-14 | 0 kommentarer | KommenteraLivet utan smartphone - leve knapptelefonen!

För fyra år sedan la jag undan den smarta telefonen, och återgick till en knapptelefon.
Skälen var många, inte minst det att jag tyckte mig känna hur min koncentrationsförmåga blev sämre och sämre, hur jag drogs till skärmen och splittrade upp mig och som en redan väldigt splittrad människa så blev det liksom för mycket. Jag blev också stressad av mejlen; av att inte kunna motstå att kolla inboxen - och då hela tiden påminnas om att jag hade mejl att besvara.

Ja, den här obehagliga känslan av att vara beroende, av att inte kunna låta bli skärmen, att sugas till den, jag tyckte inte om den. Liksom jag ville arbeta emot den förrädiska känslan av att något “inte har hänt” om man inte har berättat om det för andra, “lagt ut på fejjan”.

Och så blir jag stressad av att se vad alla gör och har för sig. Inte för att jag missunnar någon annan att ha roligt, men för att jag, i mina dystra stunder, känner mig värdelös och handlingsförlamad och allmänt misslyckad och att det är känslor som kan förstärkas av flödet. Trots att jag självklart vet att det folk visar upp på sociala medier långt ifrån hela bilden, att det bara är en skärva.

Och jag älskar min knapptelefon, det är så vilsamt att ha den. Visst börjar det bli besvärligt att inte kunna swisha utan ständigt säga; “eh har du något kontonummer i stället, eller tar du kontanter ...” Jag börjar också bli tämligen ensam om att köpa pappersbiljett på tåget, och befarar att jag snart inte kommer kunna göra det längre. Och jag har facebook osv, fast bara på datorn, så jag är inte helt befriad. Inte heller är det så att jag numera är en superkoncentrerad och fokuserad människa, närå, splittring och velighet kvarstår - men jag är ganska övertygad om att det hade varit betydligt värre om jag ständigt gått runt med en glittrande bank av intryck, påminnelser och lockelser i fickan, jag hade inte kunnat stå emot.

Så jag hänger i med min mobil, och hoppas att även vi knappkramare har en framtid i den digitala världen!


På bilden: Jessie njuter utan smartphone.


2018-01-30 | 0 kommentarer | KommenteraNy karriär som QUIZ-konstruktör?

Som vanligt undrar jag vad jag ska bli när jag blir stor. Kanske quiz-konstruktör? Det kan i alla fall verka så om man tittar på några av de uppdrag jag haft det senaste halvåret. Jag har skrivit om språk för Svenska Dagbladet, och till detta även knåpat ihop ett och annat quiz. Och ser man på, det var tydligen något som jag var hygglig på. Eller så har jag mest haft tur. Hur som helst, det här quizet, “Hur bra är du på Stockholmska?”, har över 75 000 personer gjort. Kanske du också snart?

Just nu håller jag på och gör quiz på ord som sorterats ut ur SAOL:s olika upplagor. Och det roar mig, det är verkligen roligt att grotta ner sig i dessa gamla ord, varav vissa onekligen borde få komma i bruk igen! Vill man veta lite mer om vilka ord som försvinner och varför, kan man ju läsa den här artikeln: “9000 ord rensades bort - ordlistan växer”.


2017-12-16 | 0 kommentarer | Kommentera“En jättekul berättelse, som sjuder av livsglädje!

Åh vad glada vi blev över BTJ-omdömet av Stjärnklart, Sally!, med beröm både åt text och bild:

“Berättelsen är fylld av energi med högt tempo och komik. Text och bild lockar verkligen till skratt. Illustrationerna i färg är skickligt utförda med ett eget bildspråk och en massa uttryck. De luftigt satta sidorna är livfullt komponerade. Berättelsen är lätt att följa och fungerar bra för både egenläsning och högläsning. Första boken om Sally är en jättekul berättelse, som sjuder av livsglädje!”
(Tine Biling, BTJ)

Ja, nu är boken verkligen på gång. Den ska komma i dagarna, finnas på Bokmässan i Göteborg. Mia och jag åker till mässan på torsdag och det ska bli spännande. Ett seminarium ska vi ha, och ett par andra framträdanden. Ska väldigt roligt att se boken, förstås. Tryckt och klar.

/Anna


2014-09-22 | 0 kommentarer | KommenteraMallis - vi ses igen!

Om ett par dagar lämnar vi Mallorca efter ett fantastiskt år. Det känns vemodigt - jag hade gärna stannat - men också kul, förstås. Att komma hem, och se vad livet i Sverige för med sig. I september kommer till exempel första delen - Stjärnklart, Sally! - i min och Mia Öströms nya barnboksserie om Sally ut (med fantastiskt roliga illustrationer av Jenny Karlsson). Det ska bli spännande, inte minst att ha seminarium på Bokmässan. Jag har inte varit på mässan på ett par år, och ser fram emot ett besök.

Men oj, vad många fina stunder vi har haft här på Mallis. Jag minns inte minst vandringarna. Runt Puig Roig, upp på toppen av Galatzó, från Sóller till Cuber, fantastiska Torrent de Pareis – och så turerna jag har gått med vandringsgruppen, då barnen för det mesta också har varit med. Samt egna vandringar, förstås. Det har blivit en hel del, men jag suktar efter mer, har blivit så bortskämd med att ha bergen nära.

Och så är det alla nya människor som vi har träffat, och som jag kommer att sakna. Genom skolan förstås, andra föräldrar: Maria, Magnus, Ingela, Anders, Mia, Håkan, Ulrika, Tomas, Marta, Niki, Ditte och Sten med fler, med fler. Några av oss har pluggat spanska tillsammans också, och jag är stolt över att ha klarat nivå B1. Och från att ha varit total nybörjare när vi kom hit, kan jag nu hjälpligt föra ett samtal, och läsa en tidning. 

Mallis – nos veremos de nuevo!

/Anna


2014-07-07 | 0 kommentarer | KommenteraBidrag i Tusen tankar om träd

Det är roligt att bli glatt överraskad. Jag hade nästan glömt bort att jag hade skickat en text till Vi-skogens antologi Tusen tankar om träd. Och blev därför extra glad när jag fick ett mejl om att mitt bidrag blivit uttaget och ska publiceras i boken som ges ut i november. Jättekul och hedrande. Antologin ges ut i samband med Vi-skogens 30-årsjublieum, och för varje såld bok planteras ett antal träd. Bra syfte, med andra ord. Utmaningen med texten var att den skulle vara så kort, max 2000 tecken, men det passar ju mig som alltid skriver (för) kort. Ser att min lilla berättelse är 1500 tecken.
/Anna


2013-08-27 | 0 kommentarer | KommenteraNu drar vi till Mallis!

Jag står mitt uppe i packning, städning och röjning - om ett par dagar flyttar hela familjen till Mallorca för ett läsår. Känns spännande och roligt och lite nervöst förstås. Men mest som en väldigt förmån, att få bryta sig loss ur rutinerna för en period, se något annat, lära sig ett nytt språk, ett nytt landskap. Och få läs- och skrivtid.

Inför denna nya tillvaro känns det på sin plats att se tillbaka lite. Har ju varit ett otroligt år för mig, med två utgivna böcker, dels Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd i augusti 2012, och så Pelé, Kaká och jag i maj 2013. Det är förstås en stor glädje att bli utgiven, men självklart innebär det också en stor dos oro. Man släpper ifrån sig något som ligger en väldigt varmt om hjärtat, en text som man har arbetat länge och nära med, som blivit en del av en själv. Och man har egentligen ingen aning om hur mottagandet ska bli. För min del gällde det särskilt med Det finns så många toppar. Det manuset hade jag skrivit om så många gånger, och blivit refuserad i flera omgångar - och först i sista versionen hittat rösten, dagboksrösten - att jag kände mig mycket osäker på vad det var jag hade gjort. Vad jag hade skrivit. Om det höll. Det var också tio år sedan jag senast gav ut en bok. Jag kände mig som debutant på nytt, osäker. Och då var det ju extra skönt att få ett par riktigt fina recensioner, och en hel del läsarreaktioner. Inte minst det sistnämnda är viktigt.

Med Pelé, Kaká och jag var förutsättningarna lite annorlunda. Dels var vi två upphovsmän, jag och Sara Gimbergsson, vilket lättade orosbördan. Jag såg hur fina och starka Saras illustrationer var och var förvissad om att andra skulle tycka likadant. Dessutom hade jag den fina responsen av Det finns så många toppar i ryggen, jag hade helt enkelt rätat på ryggen. Jag var stolt över Pelé, Kaká och jag! Fast man är ju förstås ändå väldigt nervös över recensionerna, om man nu ens får några, ska tilläggas. Men det fick vi, och de har varit fantastiskt bra, hela vägen.

Så ja, det har varit ett otroligt år, och jag tänker att jag ska njuta lite mer av det nu, i efterhand. Är ju ofta enklare ... pricken över i det här året, rent rolighetsmässigt, kanske min närvaro i Svenskans korsord var. “En anna som skriver”. Svar: Ehn. Hahaha, hur överraskande och festligt som helst, och stackars stackars korsordslösare, hur skulle de kunna känna igen mitt namn? Fast de googlade väl ...

Nu vet jag inte vad jag ska skriva, vad jag ska gripa mig an för projekt. Fältet ligger öppet. Först ska jag som sagt lära mig spanska. Därefter ... ja, vi får se. Varför begränsa sig redan nu? Det handlar ju också om att kliva in i skrivrummet, att rikta in tankarna på mer långsamma processer, låta det vindla. Det senaste året har jag också arbetat på UNT, heltid, och det har varit roligt och utmanande som vanligt - men samtidigt gjort det svårt, för att inte säga omöjligt, att tänka på skrivandet, mitt eget alltså. För tillfället är jag utslängd ur skrivrummet, står utanför och huttrar och orden är borta. Hoppas jag får komma in i rummet igen. Ofta går ju vägen genom läsandet. Att läsaläsaläsa ger inspiration, lust och skrividéer. Så jag börjar nog där, i läsandet.

So long,
Anna

Nedan bild från Svenskans korsord:


2013-08-17 | 0 kommentarer | KommenteraVad kul: första danska recensionen!

Det här tyckte jag var riktigt kul: att få en fin recension av Pelé, Kaká og mig av danska motsvarigheten till BTJ (Bibliotekstjänst). Recensenten Torben Bråe Olesen skriver bland annat (och översatt av mig) att “Det är en ovanligt fint och träffande berättelser, som höjer sig en nivå högre än de flesta historier om fantasi och fantasivänner”. Pelé, Kaká og mig ges ut av Klematis, och kom ut ungefär samtidigt som det svenska originalet, kul!

Jag har också fått hem två danska böcker, och det är roligt att se. I den danska utgåvan har Kopa blivit ersatt av Laudrup och Hässler av Schmeichel, för att göra den lite mer danskifierad. När jag fick frågan från översättaren om det gick bra att byta, blev jag först lite tveksam. Berättelsen bygger så mycket på rytm, och namnen är delvis valda utifrån hur de låter ihop - och att bara byta ut två kändes lite märkligt, och som att det kunde bli hack i flytet. Men sedan funderade jag lite och bestämde mig för att säga ok. Rytmen är ändå lite förändrad i och med översättningen, och jag kan förstå att det är roligt att ha med två kända danska fotbollsstjärnor i den danska utgåvan. Dessutom blev resultatet lyckat. Särskilt “Zlatan, Laudrup, Beckham” tycker jag låter fint. Så jag är nöjd! Och hoppas att de danska läsarna är det också.

Pelé, Kaká och jag är för övrigt min fjärde bok som blir översatt till danska. Även Vårfrost och Man ska vara tyst när man önskar finns på danska. Och Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd ska också komma ut på danska, jag vet bara inte när. Och Vårfrost är även - vilket jag förstås är väldigt stolt över - utgiven på engelska, i en strålande översättning av Sarah Death. På engelska heter den Spring Frost, och är utgiven på Pupill förlag.


På bilden: Ur Pelé, Kaká og mig.


2013-06-30 | 0 kommentarer | KommenteraPangrecension och fin intervju i UNT

Klart att jag nästan satte morgonkaffet i halsen av pur glädje när jag slog upp Svenskans kultursidor och såg den här fantastiska recensionen avPelé, Kaká och jag, skriven av Lena Kåreland:“Fullträff för alla fotbollsknattar”.. Kåreland gör en fin och inkännande läsning av både text och bild, verkligen roligt!

Och dagen därpå publicerades den här intervjun med mig i UNT, skriven av min kollega John Sjögren och med fina bilder av Sven-Olof Ahlgren:En målmedveten författare. Det är förstås inte okomplicerat att bli intervjuad i just UNT, risken finns att folk tänker: jaha, hon är bara med för att hon jobbar där, typiskt att framhålla egna medarbetare. Och jag blev inte heller intervjuad i samband med att min ungdomsroman kom i höstas, vilket jag tycker var helt riktigt. Men det är klart, att när jag nu ger ut ännu en bok och blir intervjuad i andra lokala medier, blev det mer relevant. Andra Uppsalaförfattare hade behandlats på samma vis. Och självklart är det helt öppet i artikeln att jag själv arbetar på redaktionen.

Om jag nu ska fortsätta med händelser runt Pelé, Kaká och jag. Här skriver recensenten Lena Kjersén Edman i Västerbottens-Kuriren om en rad bilderböcker, utgivna under våren: Vibrerar av känslor, energi och rädsla. . Om just Pelé, Kaká och jag skriver hon: “Små fotbollsnördar har fått en egen bilderbok i jagberättelsen Pelé, Kaká och jag av Anna Ehn och Sara Gimbergson (Opal). Olle älskar fotboll och vill bara vara ifred för att i ensamhet få sätta ihop sina långa listor med de största manliga fotbollsspelarna genom tiderna. När Olle skriver och tejpar ser han allt det härliga framför sig: hur han själv rusar in på arenan och fintar, glider, dribblar, passar, rusar mot mål – och skjuter! De andra spelarna på listorna och på planen har namn som Pelé, Müller, Maradona, Silva, Klose, Cruyff, Beckenbauer, Messi och Kaká.
Fotbollsstjärnorna känns som Olles egna vänner och sturige Olle trivs mycket bättre i sin fantasivärld än i sin vardagsvärld där det finns bökiga småsyskon och en mamma som säger att nu är det dags att äta.
Sara Gimbergsons expressiva bilder vibrerar av känslor som Olle själv inte är medveten om – nog är detta en bra samtalsbok. Inte bara om fotboll.”

/Anna


2013-06-14 | 0 kommentarer | Kommentera           Sida 1 av 5 sidor

            1 2 3 >  Last ›