Det här är Annas blogg!

Här bloggar jag om mitt läsande och skrivande liv. Häng med!

Nya böcker på gång - både roman och faktabok!

Åh, denna stackars eftersatta blogg. Men nu är det dags för ett skrytinlägg! För nu händer det så mycket.

Först och främst kommer min bok Ormen i mig ut i juli, en roman för unga vuxna och vuxna om Majken som kämpar mot resterna av ätstörningarna som hänger kvar. Jag ser den som en (väldigt) fristående uppföljning av min debutroman Vårfrost.

Så här lyder baksidestexten:

Majken har lämnat ormen bakom sig. Sjukdomen. Den som har plågat henne så länge.

Nu är det nya Majken som gäller! Som pluggar till journalist. Som ska ta dykcert. Som träffar bästa vännen Edith och blir kär i Viktor ­­ - och kanske i Karl. Som lyser upp ett rum.

En Majken som är frisk, som håller sina rutiner och aldrig mer ska kräkas.

Men ormen ger sig inte utan kamp. Ibland sticker den fram sitt giftiga huvud och öppnar gapet. Och Majken sugs in, igen.

Kommer hon någonsin att bli fri?

Ormen i mig kommer ut på Juniperus förlag, som jag själv har startat i syfte att ge ut litteratur om ätstörningar, fakta och fiktion, egen och andras. Läs mer om det här: http://www.juniperusforlag.se .

Och för det andra: i augusti är det dags för min och Leone Miltons faktabok Mamma med ätstörning, om ätstörningar i samband med graviditet och föräldraskap. Så intressant och viktigt ämne. Så här står det på Natur och kulturs sida om boken:

För den som har eller har en haft ätstörning är det särskilt utmanande att vara gravid och bli förälder. Risken för återfall i sjukdomen ökar och särskilt sårbar tycks den första tiden efter förlossningen vara, då det nya livet med barn ska börja.

Forskning visar att mer än var tionde nybliven mamma kan lida av ätstörningar. Sjukdomen innebär stort lidande, och ökar risken för komplikationer för både kvinnan och barnet. Ändå är detta ett dolt problem, okänt för de flesta.

Med den här boken vill vi bryta tystnaden kring moderskap och ätstörningar. Vi vill sticka hål på seglivade myter om vem som får ätstörningar – och varför. Vi vill ta bort skammen och lätta på skulden så att mammor ska börja våga prata och söka hjälp. Vi vill att hälso- och sjukvården tar den här gruppen på större allvar och blir bättre på att uppmärksamma, bemöta och behandla problematiken.

Mamma med ätstörning har vetenskaplig förankring och baseras på fackkunskaper från forskare, psykologer, läkare och dietister. Boken innehåller även personliga intervjuer med såväl drabbade kvinnor som anhöriga, och avslutas med en specifik självhjälpsdel för mammorna.

Det fina omslaget till Ormen i mig är gjort av Lisa Zachrisson.


2021-05-05 | 0 kommentarer | Kommentera“En frisk fläkt i den heta barnboksdjungeln”

Vilken underbar recension av Hit, Pyton! Den riktigt sprakar av formuleringsglädje. Och så är den väldigt positiv också! Så här skriver hon bland annat: “Pyton och Anette är en frisk fläkt i den heta barnboksdjungeln som lämnar oss syresatta, avslappnade och fnissiga.” Läs den i sin helhet här.
/Anna

På bilden: Jessie (musa och inspiratör till Pyton) och Penny leker loss.


2020-01-26 | 0 kommentarer | KommenteraTillbaka i frilanslivet

Efter ett längre vikariat på Svenska Dagbladets Idagsida, är jag nu tillbaka i frilansverksamheten i Uppsala. Självklart saknar jag redaktionen. Samarbetet, kollegorna, diskussionerna. Och jag har alltid tyckt att redaktionsmiljön är en fantastisk plats. Här finns en sådan dynamik. Men jag uppskattar också stillheten, och den har jag mer av nu. Lugnet i rummet på Hospitalet, som jag delar med Mia Öström och Maria Frensborg. Och jag fortsätter ju frilansa för Idagsidan. Till exempel har jag skrivit en serie om barnfrihet. Och intervjuat Kajjan Andersson om hennes nya, viktiga bok Livsviktigt!

/Anna


2020-01-26 | 0 kommentarer | KommenteraHurra - nu finns Sitt, Pyton!

Ett soligt vårtecken: min och Mia Öströms nya kapitelbok “Sitt, Pyton!” har kommit ut, och är en riktig karamell - så himla fin med Alex Howes fantastiska omslag och illustrationer. Jessie ser lite fundersam ut dock, men känner sig nog ändå lite stolt över att ha bidragit en del till berättelsen. Inte minst genom våra gemensamma erfarenheter från valpkursen.


2019-04-20 | 0 kommentarer | KommenteraÄtstörda mammor - ett dolt problem

Så otroligt roligt och meningsskapande det är att jobba på Idagsidan, och skriva om sådant som engagerar. Som nu, i serien om ätstörningar i samband med graviditet och föräldraskap:
https://www.svd.se/om/atstorda-mammor


2019-02-14 | 0 kommentarer | KommenteraLivet utan smartphone - leve knapptelefonen!

För fyra år sedan la jag undan den smarta telefonen, och återgick till en knapptelefon.
Skälen var många, inte minst det att jag tyckte mig känna hur min koncentrationsförmåga blev sämre och sämre, hur jag drogs till skärmen och splittrade upp mig och som en redan väldigt splittrad människa så blev det liksom för mycket. Jag blev också stressad av mejlen; av att inte kunna motstå att kolla inboxen - och då hela tiden påminnas om att jag hade mejl att besvara.

Ja, den här obehagliga känslan av att vara beroende, av att inte kunna låta bli skärmen, att sugas till den, jag tyckte inte om den. Liksom jag ville arbeta emot den förrädiska känslan av att något “inte har hänt” om man inte har berättat om det för andra, “lagt ut på fejjan”.

Och så blir jag stressad av att se vad alla gör och har för sig. Inte för att jag missunnar någon annan att ha roligt, men för att jag, i mina dystra stunder, känner mig värdelös och handlingsförlamad och allmänt misslyckad och att det är känslor som kan förstärkas av flödet. Trots att jag självklart vet att det folk visar upp på sociala medier långt ifrån hela bilden, att det bara är en skärva.

Och jag älskar min knapptelefon, det är så vilsamt att ha den. Visst börjar det bli besvärligt att inte kunna swisha utan ständigt säga; “eh har du något kontonummer i stället, eller tar du kontanter ...” Jag börjar också bli tämligen ensam om att köpa pappersbiljett på tåget, och befarar att jag snart inte kommer kunna göra det längre. Och jag har facebook osv, fast bara på datorn, så jag är inte helt befriad. Inte heller är det så att jag numera är en superkoncentrerad och fokuserad människa, närå, splittring och velighet kvarstår - men jag är ganska övertygad om att det hade varit betydligt värre om jag ständigt gått runt med en glittrande bank av intryck, påminnelser och lockelser i fickan, jag hade inte kunnat stå emot.

Så jag hänger i med min mobil, och hoppas att även vi knappkramare har en framtid i den digitala världen!


På bilden: Jessie njuter utan smartphone.


2018-01-30 | 0 kommentarer | KommenteraNy karriär som QUIZ-konstruktör?

Som vanligt undrar jag vad jag ska bli när jag blir stor. Kanske quiz-konstruktör? Det kan i alla fall verka så om man tittar på några av de uppdrag jag haft det senaste halvåret. Jag har skrivit om språk för Svenska Dagbladet, och till detta även knåpat ihop ett och annat quiz. Och ser man på, det var tydligen något som jag var hygglig på. Eller så har jag mest haft tur. Hur som helst, det här quizet, “Hur bra är du på Stockholmska?”, har över 75 000 personer gjort. Kanske du också snart?

Just nu håller jag på och gör quiz på ord som sorterats ut ur SAOL:s olika upplagor. Och det roar mig, det är verkligen roligt att grotta ner sig i dessa gamla ord, varav vissa onekligen borde få komma i bruk igen! Vill man veta lite mer om vilka ord som försvinner och varför, kan man ju läsa den här artikeln: “9000 ord rensades bort - ordlistan växer”.


2017-12-16 | 0 kommentarer | Kommentera“En jättekul berättelse, som sjuder av livsglädje!

Åh vad glada vi blev över BTJ-omdömet av Stjärnklart, Sally!, med beröm både åt text och bild:

“Berättelsen är fylld av energi med högt tempo och komik. Text och bild lockar verkligen till skratt. Illustrationerna i färg är skickligt utförda med ett eget bildspråk och en massa uttryck. De luftigt satta sidorna är livfullt komponerade. Berättelsen är lätt att följa och fungerar bra för både egenläsning och högläsning. Första boken om Sally är en jättekul berättelse, som sjuder av livsglädje!”
(Tine Biling, BTJ)

Ja, nu är boken verkligen på gång. Den ska komma i dagarna, finnas på Bokmässan i Göteborg. Mia och jag åker till mässan på torsdag och det ska bli spännande. Ett seminarium ska vi ha, och ett par andra framträdanden. Ska väldigt roligt att se boken, förstås. Tryckt och klar.

/Anna


2014-09-22 | 0 kommentarer | KommenteraMallis - vi ses igen!

Om ett par dagar lämnar vi Mallorca efter ett fantastiskt år. Det känns vemodigt - jag hade gärna stannat - men också kul, förstås. Att komma hem, och se vad livet i Sverige för med sig. I september kommer till exempel första delen - Stjärnklart, Sally! - i min och Mia Öströms nya barnboksserie om Sally ut (med fantastiskt roliga illustrationer av Jenny Karlsson). Det ska bli spännande, inte minst att ha seminarium på Bokmässan. Jag har inte varit på mässan på ett par år, och ser fram emot ett besök.

Men oj, vad många fina stunder vi har haft här på Mallis. Jag minns inte minst vandringarna. Runt Puig Roig, upp på toppen av Galatzó, från Sóller till Cuber, fantastiska Torrent de Pareis – och så turerna jag har gått med vandringsgruppen, då barnen för det mesta också har varit med. Samt egna vandringar, förstås. Det har blivit en hel del, men jag suktar efter mer, har blivit så bortskämd med att ha bergen nära.

Och så är det alla nya människor som vi har träffat, och som jag kommer att sakna. Genom skolan förstås, andra föräldrar: Maria, Magnus, Ingela, Anders, Mia, Håkan, Ulrika, Tomas, Marta, Niki, Ditte och Sten med fler, med fler. Några av oss har pluggat spanska tillsammans också, och jag är stolt över att ha klarat nivå B1. Och från att ha varit total nybörjare när vi kom hit, kan jag nu hjälpligt föra ett samtal, och läsa en tidning. 

Mallis – nos veremos de nuevo!

/Anna


2014-07-07 | 0 kommentarer | KommenteraBidrag i Tusen tankar om träd

Det är roligt att bli glatt överraskad. Jag hade nästan glömt bort att jag hade skickat en text till Vi-skogens antologi Tusen tankar om träd. Och blev därför extra glad när jag fick ett mejl om att mitt bidrag blivit uttaget och ska publiceras i boken som ges ut i november. Jättekul och hedrande. Antologin ges ut i samband med Vi-skogens 30-årsjublieum, och för varje såld bok planteras ett antal träd. Bra syfte, med andra ord. Utmaningen med texten var att den skulle vara så kort, max 2000 tecken, men det passar ju mig som alltid skriver (för) kort. Ser att min lilla berättelse är 1500 tecken.
/Anna


2013-08-27 | 0 kommentarer | Kommentera           Sida 1 av 5 sidor

            1 2 3 >  Last ›