Det här är Annas blogg!

Här bloggar jag om mitt läsande och skrivande liv. Häng med!

Hurra vilken great recension av Pelé!

Oj, nu blev jag överumplad och jätteglad; redan i dag kom det en recension av Pelé, Kaká och jag från Bibliotekstjänst, BTJ, skriven av Staffan Engstrand. Och den är så fin! Han skriver bland annat: “Den här boken, Pelé, Kaká och jag, är underbart fint berättad av författaren och journalisten Anna Ehn.” Och om Saras illustrationer skriver han så här: “Lika välfunna är Sara Gimbergssons illustrationer. Vackert dekorativa, inte olikt Jockum Nordström. Great!”
Ja, helt enkelt supergreat!
/Anna


2013-04-17 | 0 kommentarer | KommenteraNervdaller - snart kommer Pelé, Kaká och jag

Ja, jag börjar bli lite nervös nu, inför släppet av Pelé, Kaká och jag. Men mest känns det väldigt roligt att få se den, hålla i den. Nästa vecka ska den komma från tryckeriet, och det är såå spännande.

Jag har ju några presentationer av boken inplanerade, bland annat på fina barnbokhandelnBokspindeln i Stockholm (som nyligen fått Svenska barnboksadademins Eldsjälspris) 4 maj. Och 6 maj, på själva utgivningsdagen, ska jag vara på Uppsala stadsbibliotek, i serien Boksläpp - nyutgivet från Uppsala. Extra kul är det att göra det tillsammans med Maria Frensborg, som har gett ut böckerna om Ellen och Sorken. Nu är hon aktuell med två böcker om superhjälten Stål-Stella. Jag ska göra några saker till också, läs mer om det här, under Aktuellt.
/Anna

 


2013-04-16 | 0 kommentarer | KommenteraSprudlande slöjdkonst på Valsätraskolan

Vilket roligt vernissage jag har varit i dag! Jag är djupt imponerad av niorna och femmorna på Valsätraskolan och deras slöjdskapande. I skolbiblioteket, i centralkapprummet och på expeditionen hängde ord, slöjdade i olika tekniker: trä, metall, broderi. Det var sprudlande, tänkvärt och kraftfullt. Och väldigt fint monterat dessutom, orden kom verkligen till sin rätt och bidrar nu till utsmyckningen av skolan.

Eleverna hade – inom ramen för ett skapande skola-projekt i ämnena slöjd och svenska - alltså fått välja ett ord, som sa något om dem själva, eller som uttryckte något de tyckte var viktigt. Och sedan fick de – under handledning och stöd av en rad skickliga slöjdare från bland annat Hemslöjden - arbeta fram sina ord i något spännande material. Under en hel dag, vilken lyx! Själv bidrog jag lite grann inledningsvis i projektet genom att prata om ord och språk och varför det är viktigt att söka det exakta uttrycket för det man vill säga.

Slutresultatet blev denna kreativa utställning, och garanterat många spännande samtal och tankar och nya lärdomar under vägen – tack alla inblandade, vuxna som elever, det här var jättekul. På bilden syns en av många favoriter, ordet “nej” gjort i trä, och så “framgång” i metall.

/Anna


2013-03-27 | 0 kommentarer | KommenteraPelé, Kaká och jag till tryck

Nu går snart Pelé, Kakå och jag till tryck. Det känns både spännande och nervöst. Man lever med en bok så länge, tänker kring ordval, små ändringar, justeringar - och tryckdatumet ligger långt fram i framtiden. Och så är det plötsligt dags, och man måste släppa kontrollen. Tur att Sara Gimbergsson har varit så noga vad gäller illustrationerna, och har gått igenom dem in i minsta detalj - strålande!

Och nu ska jag snart gå i väg på vernissage av det fantastiska slöjd/svenska-projektet på Valsätraskolan, och se orden som eleverna har slöjdat. Ska bli spännande!

/Anna


2013-03-27 | 0 kommentarer | KommenteraE-bok, pocket och Pelé, Kaká och jag

Några roliga bokhändelser:

Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd finns nu som e-bok, se här! Dessutom ska den komma ut som pocket i höst, vilket förstås också är himla skoj.
Här är dessutom en fin recension till, från biblioteksbloggen Ge oss boken!

Och så har jag just fått reda på att min och Sara Gimbergssons nya bilderbok Pelé, Kaká och jag även ska komma ut på det danska förlaget Klematis, och då tryckas samtidigt som den svenska upplagan.

*

Ja, Pelé, Kaká och jag ska ju komma ut i maj, och det känns väldigt spännande, och ganska nervöst. När jag skrev den, var jag inspirerad av bland andra det norska författarparet Gro Dahles och Svein Nyhus fina och komplexa bilderböcker: Roy, Snäll, Den arge och nu senast Mammas hår. Det är berättelser som inte väjer för svåra ämnen, och som är väldigt konstnärligt genomförda i både text och bild. Och som inte självklart riktar sig till barn, utan spränger gränserna och minst lika gärna är angelägen läsning för vuxna. Spännande. Pelé, Kaká och jag - om Olle som försvinner djupt in i fantasin och spelet med fotbollsstjärnorna på den stora arenan - är inte heller helt enkel att åldersbestämma, och det gillar jag – är ganska trött på pratet om åldrar när man skriver för barn och unga. Att man skriver för den och den åldern, och att man alltid förväntas förhålla sig till det. Det är möjligt att åldersrekommendationer är efterfrågade och nödvändiga på många vis – men själv vill jag helst slippa styras av dem under själva skrivandet.
Hur som helst, nu ser jag fram emot att snart få se boken i tryck, med Saras fina bilder. Och så kan man ju bara hoppas att den når fram till sina läsare. Hur gamla eller unga de nu än råkar vara.
/Anna

På bilden: omslaget till Pelé, Kaká och jag.


2013-02-22 | 0 kommentarer | KommenteraUpplandsprofilen

Lika hedrande som förvånande var det att bli intervjuad i Radio Uppland häromsistens, i egenskap av “Upplandsprofil”. Jag var nervös, förstås, men programledaren Sanna Richter spred lugn och jag hade känslan av att det blev ett helt ok samtal om skrivandet, nya bilderboken Pelé, Kaká och jag och nästa skapande skola-projekt som jag ska göra på Valsätraskolan om ett par veckor. Med mera.
Men hur det lät? Ingen aning, jag har inte vågat lyssna, men här är länken om någon annan vill:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3064&grupp=9092&artikel=5434794

/Anna


2013-02-17 | 0 kommentarer | KommenteraLäääääääs!

“Boken är lite udda mot de jag läst förut, så många tankar. Man ändrar sättet att tänka på. För det som händer i boken, hur de snackar skit bakom varandras ryggar och så vidare, det är verkligen inte okej. Det som kan hända, följderna det får, de kan vara riktigt hemska. Så man tänker verkligen efter när man läser att detta som jag läser just nu, det händer någon just nu, det finns på riktigt.
Väldigt bra bok som jag kan verkligen rekommenderar! Man fastnar verkligen i boken när man väl läser den. Lääääääs!”

Skriver bloggen Bokriket om Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd. Kul! Läs hela recensionen här.

/Anna


2013-02-17 | 0 kommentarer | KommenteraDansk översättning!

Jo, en rolig sak till: Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd ska komma ut på danska! Skojigt, tycker jag.
/Anna


2012-12-11 | 0 kommentarer | KommenteraMycket kul på en gång

Om en liten stund ska jag trava i väg till Drottninggatans bokhandel här i Uppsala och prata skrivande med min fina kollega Lena Köster. Hon och jag har ett ständigt pågående samtal kring skrivandet, något som är oerhört värdefullt och viktigt. Dessutom ska vi berätta om våra böcker - och våra kommande ... Lena har nyligen gett ut en kåserisamling. Läs den jättefina UNT-recensionen av den här.

Mer kul som har hänt senaste tiden:
Jag har fått stipendium från författarfonden, tjoho!
Och så har ett par riktigt bra recensioner ramlat in, bland annat den här i Litteraturmagazinet, skriven av Anna Lagerqvist.

/Anna


2012-12-11 | 0 kommentarer | KommenteraPelé, Kaká och jag tar form!

Det är fantastiskt att se en bilderbok växa fram på det vis som jag fått göra den senaste tiden. Jag har ju skrivit texten till Pelé, Kaká och jag - men det är Sara Gimbergssons fina bilder som ger den liv!
Förstås hoppas jag också att helheten som stiger fram är större än delarna var för sig. Just det är ju så spännande med bilderböcker: det viktiga samspelet mellan text och bild.
Boken kommer ut i maj, men här är ett litet smakprov, rakt i krysset! Av Sara Gimbergsson, alltså.


2012-11-23 | 0 kommentarer | Kommentera           Sida 3 av 5 sidor

            < 1 2 3 4 5 >