En ung medförfattare

Okej då, det här är en professionell blogg, om mitt arbete. Men en bild på barnen kanske kan få vara med?
Och dessutom: Arvid, 10, har definitivt medverkat i arbetet med den bilderbok som jag och Sara Gimbergsson gör just nu. Arvid har bidragit med fakta om fotbollsspelare - namn, positioner mm - vilket är en mycket viktig del i berättelsen. En medförfattare, med andra ord.
Boken, Pelé, Kaká och jag, utkommer våren 2013.
/Anna


2011-11-25 | 2 kommentarer | KommenteraLeslie Kaplan - fabriken, kvinnan och galenskapen - nu är det dags!

Äntligen fredag, säger en del. Men själv har jag svårt att hålla med. Jag älskar vardagar. Lunken. Att få vara här hemma med mina tankar, när familjen har det bra på sitt håll.
Men det blir ju snart måndag igen! Och just den här måndagen ska jag åka till Göteborg, och sista perioden på kursen Fabrik/Megaphone på Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Den här gången kommer den franska författaren Leslie Kaplan till oss, och pratar om sitt skrivande (på svenska finns bland annat hennes debut Överflödet – fabriken från 1982, i översättning av Jenny Högström). Lär bli ett digert program, här några exempel på vad Leslie Kaplan har utlovat att prata om (med hennes ord, skickade till oss på mejlen):

Monday:
a reflexion on language, what are words, and on literature, what is fiction, language’s power of challenge, the notion of experience.
I plan to read 2 short texts of mine, “Words” and “Factory”, on the relation of my experience of the factory, that “mad” place, and my experience as a writer
and we will question the words “factory”, “madness”, “woman”

Tuesday morning:
the difference between “reality” and “the real”, naturalism and “something else”
the question of the unconscious, literature and psychoanalysis

Tuesday afternoon:
crime and language, banality and “banalisation”
what is a cliché?

Wednesday morning:

literature and democracy, I will quote from Claude Lefort, Jacques Rancière, Serge Daney
and from my text, Turning things upside down, against a civilization of cliché.

Ja, nästa vecka har en hektiskt och spännande upptakt. Inte minst ser jag fram emot måndagens diskussion om Kaplans arbete på en fabrik på slutet av 1960-talet och vad den erfarenheten har betytt för hennes skrivande. Jag hoppas på en diskussion om hur vi förvaltar våra erfarenheter, liv, i text, hur det syns och hanteras i det vi skriver. Alltså att det handlar om mycket mer än att enbart ”skriva om sitt liv”. Utan om att försöka gestalta en tid, ett skeende, en kris, något som inte låter sig fångas i annan form.
Förhoppningsvis återvänder jag hit till min källare med nya infallsvinklar, idéer och tankar. Jag återkommer förstås, och berättar hur det blev.

Förra gången hade vi förmånen att få träffa den amerikanska poeten Juliana Spahr. En lågmäld men kraftfull person, med starka politiska syften med sin dikt. Värt ett eget blogginlägg, jag får ta det en annan gång. Nu är det hämtning, och helg, och okej då, den är bra den också. Helgen. Fast på ett annat vis.

/Anna


2011-11-25 | 1 kommentarer | Kommentera