Hurra! Hurra! Hurra!

Helt fantastiskt roligt: båda mina manus, en ungdomsroman och en bilderbok, är antagna på Opal förlag, båda ska få komma ut! Ungdomsromanen, med titeln det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd, redan i höst. Och bilderboken Pelé, Kaká och jag – som jag gör tillsammans med Sara Gimbergsson - våren 2013!

/Anna


2012-01-17 | 4 kommentarer | KommenteraDet här läser jag!

Några nedslag i min läsning, pågående och avslutad:

Joyce Carol Oates: Blond.
Under min intensiva omläsningsperiod av Oates har turen nu kommit till magnifika Blonde. Jag läste den på engelska när den kom 2000, en enorm, inbunden blanksvart bok, en present från min fina mamma, och bara sögs med av det lavaliknande språket. Nu läser jag den på svenska, och uppfattar mer av nyanser, detaljer, men grips av samma flöde. Jag återkommer med en utförligare rapport när jag läst ut romanen.

Alice Munro: För mycket lycka
Jag tillhör Munros supporterskara, och novellen Barnlek fick mig att rysa, både av välbehag (för att den var så bra, och smart uppbyggd) och oro (över innehållet) – berättelsen om flickorna Marlenes, Charlenes och Vernas katastrofala lägervistelse grep verkligen tag.
Men även om de andra novellerna inte engagerade riktigt på samma sätt, finns det alltid mycket att lära i Munros sätt att skriva. Inte minst av de djärva kasten i tid och rum. Hos Munro är allt tillåtet, förflyttningar och branta vändningar sker med lätthet, på från ett stycke till ett annat har huvudpersonen gift om sig, flyttat, skilt sig igen, plötsligt och mycket trovärdigt. Det finns en rörlighet i den strama stilen som tilltalar mig.

Erica Jong: Förföra demonen
Ah. Erica Jongs Förföra demonen är rolig läsning. Förstås inte så spektakulär som baksidestexten vill låta påskina: ”I sina memoarer är Erica Jong uppfriskande direkt – oavsett om hon avhandlar hur man skriver bra sexscener, om hon beskriver alkohol och marijuana som vägen till njutning eller avslöjar detaljer om sitt eget sexliv.” Nja, där har förlaget allt ansträngt sig och plockat ut russinen ur kakan, så att säga. Visst handlar det en del om sex. Och om alkohol, missbruk, och missbrukets konsekvenser. Och om den omtumlande erfarenheten av att ge ut en bästsäljare - och om sorgen efter en död far. Men främst är det en ganska lättsam berättelse om ett långt och levande författarliv, med start i sjuttiotalet och fram till i dag. Underhållande utan tvekan, men Jong har potential att vara betydligt mer angelägen än så.

/Anna


2012-01-17 | 0 kommentarer | Kommentera