Vad kul: första danska recensionen!

Det här tyckte jag var riktigt kul: att få en fin recension av Pelé, Kaká og mig av danska motsvarigheten till BTJ (Bibliotekstjänst). Recensenten Torben Bråe Olesen skriver bland annat (och översatt av mig) att “Det är en ovanligt fint och träffande berättelser, som höjer sig en nivå högre än de flesta historier om fantasi och fantasivänner”. Pelé, Kaká og mig ges ut av Klematis, och kom ut ungefär samtidigt som det svenska originalet, kul!

Jag har också fått hem två danska böcker, och det är roligt att se. I den danska utgåvan har Kopa blivit ersatt av Laudrup och Hässler av Schmeichel, för att göra den lite mer danskifierad. När jag fick frågan från översättaren om det gick bra att byta, blev jag först lite tveksam. Berättelsen bygger så mycket på rytm, och namnen är delvis valda utifrån hur de låter ihop - och att bara byta ut två kändes lite märkligt, och som att det kunde bli hack i flytet. Men sedan funderade jag lite och bestämde mig för att säga ok. Rytmen är ändå lite förändrad i och med översättningen, och jag kan förstå att det är roligt att ha med två kända danska fotbollsstjärnor i den danska utgåvan. Dessutom blev resultatet lyckat. Särskilt “Zlatan, Laudrup, Beckham” tycker jag låter fint. Så jag är nöjd! Och hoppas att de danska läsarna är det också.

Pelé, Kaká och jag är för övrigt min fjärde bok som blir översatt till danska. Även Vårfrost och Man ska vara tyst när man önskar finns på danska. Och Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd ska också komma ut på danska, jag vet bara inte när. Och Vårfrost är även - vilket jag förstås är väldigt stolt över - utgiven på engelska, i en strålande översättning av Sarah Death. På engelska heter den Spring Frost, och är utgiven på Pupill förlag.


På bilden: Ur Pelé, Kaká og mig.


2013-06-30 | 0 kommentarer | KommenteraPangrecension och fin intervju i UNT

Klart att jag nästan satte morgonkaffet i halsen av pur glädje när jag slog upp Svenskans kultursidor och såg den här fantastiska recensionen avPelé, Kaká och jag, skriven av Lena Kåreland:“Fullträff för alla fotbollsknattar”.. Kåreland gör en fin och inkännande läsning av både text och bild, verkligen roligt!

Och dagen därpå publicerades den här intervjun med mig i UNT, skriven av min kollega John Sjögren och med fina bilder av Sven-Olof Ahlgren:En målmedveten författare. Det är förstås inte okomplicerat att bli intervjuad i just UNT, risken finns att folk tänker: jaha, hon är bara med för att hon jobbar där, typiskt att framhålla egna medarbetare. Och jag blev inte heller intervjuad i samband med att min ungdomsroman kom i höstas, vilket jag tycker var helt riktigt. Men det är klart, att när jag nu ger ut ännu en bok och blir intervjuad i andra lokala medier, blev det mer relevant. Andra Uppsalaförfattare hade behandlats på samma vis. Och självklart är det helt öppet i artikeln att jag själv arbetar på redaktionen.

Om jag nu ska fortsätta med händelser runt Pelé, Kaká och jag. Här skriver recensenten Lena Kjersén Edman i Västerbottens-Kuriren om en rad bilderböcker, utgivna under våren: Vibrerar av känslor, energi och rädsla. . Om just Pelé, Kaká och jag skriver hon: “Små fotbollsnördar har fått en egen bilderbok i jagberättelsen Pelé, Kaká och jag av Anna Ehn och Sara Gimbergson (Opal). Olle älskar fotboll och vill bara vara ifred för att i ensamhet få sätta ihop sina långa listor med de största manliga fotbollsspelarna genom tiderna. När Olle skriver och tejpar ser han allt det härliga framför sig: hur han själv rusar in på arenan och fintar, glider, dribblar, passar, rusar mot mål – och skjuter! De andra spelarna på listorna och på planen har namn som Pelé, Müller, Maradona, Silva, Klose, Cruyff, Beckenbauer, Messi och Kaká.
Fotbollsstjärnorna känns som Olles egna vänner och sturige Olle trivs mycket bättre i sin fantasivärld än i sin vardagsvärld där det finns bökiga småsyskon och en mamma som säger att nu är det dags att äta.
Sara Gimbergsons expressiva bilder vibrerar av känslor som Olle själv inte är medveten om – nog är detta en bra samtalsbok. Inte bara om fotboll.”

/Anna


2013-06-14 | 0 kommentarer | KommenteraDagens utmaning: direktsändning i Radio Uppland

Jo men visst var jag lite nervös när jag klev in i studion till Thomas Artäng, programledare för Förmiddag P4 Uppland. Så där lite retsamt torr i munnen. Men ändå lugnare än vad jag hade befarat - det var ju ändå direktsändning. Artäng var för övrigt en rutinerad räv, hade visst jobbat på radion i över tjugo år, så han kunde sina saker. Och så blev det plötsligt grön lampa och sändning och bara att hänga med och det blev prat om Pelé, Kaká och jag, förstås, men även om fotbollsspelare lite mer allmänt, om att säga skit i böcker för barn och om kommande projekt. Förhoppningsvis sa jag något någorlunda vettigt, vet faktiskt inte, och har inte vågat lyssna. Men för den som undrar hur det blev, kommer länken här:

Kommentera