Livet utan smartphone - leve knapptelefonen!

För fyra år sedan la jag undan den smarta telefonen, och återgick till en knapptelefon.
Skälen var många, inte minst det att jag tyckte mig känna hur min koncentrationsförmåga blev sämre och sämre, hur jag drogs till skärmen och splittrade upp mig och som en redan väldigt splittrad människa så blev det liksom för mycket. Jag blev också stressad av mejlen; av att inte kunna motstå att kolla inboxen - och då hela tiden påminnas om att jag hade mejl att besvara.

Ja, den här obehagliga känslan av att vara beroende, av att inte kunna låta bli skärmen, att sugas till den, jag tyckte inte om den. Liksom jag ville arbeta emot den förrädiska känslan av att något “inte har hänt” om man inte har berättat om det för andra, “lagt ut på fejjan”.

Och så blir jag stressad av att se vad alla gör och har för sig. Inte för att jag missunnar någon annan att ha roligt, men för att jag, i mina dystra stunder, känner mig värdelös och handlingsförlamad och allmänt misslyckad och att det är känslor som kan förstärkas av flödet. Trots att jag självklart vet att det folk visar upp på sociala medier långt ifrån hela bilden, att det bara är en skärva.

Och jag älskar min knapptelefon, det är så vilsamt att ha den. Visst börjar det bli besvärligt att inte kunna swisha utan ständigt säga; “eh har du något kontonummer i stället, eller tar du kontanter ...” Jag börjar också bli tämligen ensam om att köpa pappersbiljett på tåget, och befarar att jag snart inte kommer kunna göra det längre. Och jag har facebook osv, fast bara på datorn, så jag är inte helt befriad. Inte heller är det så att jag numera är en superkoncentrerad och fokuserad människa, närå, splittring och velighet kvarstår - men jag är ganska övertygad om att det hade varit betydligt värre om jag ständigt gått runt med en glittrande bank av intryck, påminnelser och lockelser i fickan, jag hade inte kunnat stå emot.

Så jag hänger i med min mobil, och hoppas att även vi knappkramare har en framtid i den digitala världen!


På bilden: Jessie njuter utan smartphone.


2018-01-30 | 0 kommentarer | Kommentera