Nya böcker på gång - både roman och faktabok!

Åh, denna stackars eftersatta blogg. Men nu är det dags för ett skrytinlägg! För nu händer det så mycket.

Först och främst kommer min bok Ormen i mig ut i juli, en roman för unga vuxna och vuxna om Majken som kämpar mot resterna av ätstörningarna som hänger kvar. Jag ser den som en (väldigt) fristående uppföljning av min debutroman Vårfrost.

Så här lyder baksidestexten:

Majken har lämnat ormen bakom sig. Sjukdomen. Den som har plågat henne så länge.

Nu är det nya Majken som gäller! Som pluggar till journalist. Som ska ta dykcert. Som träffar bästa vännen Edith och blir kär i Viktor ­­ - och kanske i Karl. Som lyser upp ett rum.

En Majken som är frisk, som håller sina rutiner och aldrig mer ska kräkas.

Men ormen ger sig inte utan kamp. Ibland sticker den fram sitt giftiga huvud och öppnar gapet. Och Majken sugs in, igen.

Kommer hon någonsin att bli fri?

Ormen i mig kommer ut på Juniperus förlag, som jag själv har startat i syfte att ge ut litteratur om ätstörningar, fakta och fiktion, egen och andras. Läs mer om det här: http://www.juniperusforlag.se .

Och för det andra: i augusti är det dags för min och Leone Miltons faktabok Mamma med ätstörning, om ätstörningar i samband med graviditet och föräldraskap. Så intressant och viktigt ämne. Så här står det på Natur och kulturs sida om boken:

För den som har eller har en haft ätstörning är det särskilt utmanande att vara gravid och bli förälder. Risken för återfall i sjukdomen ökar och särskilt sårbar tycks den första tiden efter förlossningen vara, då det nya livet med barn ska börja.

Forskning visar att mer än var tionde nybliven mamma kan lida av ätstörningar. Sjukdomen innebär stort lidande, och ökar risken för komplikationer för både kvinnan och barnet. Ändå är detta ett dolt problem, okänt för de flesta.

Med den här boken vill vi bryta tystnaden kring moderskap och ätstörningar. Vi vill sticka hål på seglivade myter om vem som får ätstörningar – och varför. Vi vill ta bort skammen och lätta på skulden så att mammor ska börja våga prata och söka hjälp. Vi vill att hälso- och sjukvården tar den här gruppen på större allvar och blir bättre på att uppmärksamma, bemöta och behandla problematiken.

Mamma med ätstörning har vetenskaplig förankring och baseras på fackkunskaper från forskare, psykologer, läkare och dietister. Boken innehåller även personliga intervjuer med såväl drabbade kvinnor som anhöriga, och avslutas med en specifik självhjälpsdel för mammorna.

Det fina omslaget till Ormen i mig är gjort av Lisa Zachrisson.


2021-05-05 | 0 kommentarer | Kommentera