Det här är Annas blogg!

Här bloggar jag om mitt läsande och skrivande liv. Häng med!

Dagens utmaning: direktsändning i Radio Uppland

Jo men visst var jag lite nervös när jag klev in i studion till Thomas Artäng, programledare för Förmiddag P4 Uppland. Så där lite retsamt torr i munnen. Men ändå lugnare än vad jag hade befarat - det var ju ändå direktsändning. Artäng var för övrigt en rutinerad räv, hade visst jobbat på radion i över tjugo år, så han kunde sina saker. Och så blev det plötsligt grön lampa och sändning och bara att hänga med och det blev prat om Pelé, Kaká och jag, förstås, men även om fotbollsspelare lite mer allmänt, om att säga skit i böcker för barn och om kommande projekt. Förhoppningsvis sa jag något någorlunda vettigt, vet faktiskt inte, och har inte vågat lyssna. Men för den som undrar hur det blev, kommer länken här:

KommenteraSagostund - rätt för Pelé? Och var är papporna?

I Uppsala finns en fin liten barnbokhandel som heter Läslusen. Där var jag i lördags, och läste Pelé, Kaká och jag, och pratade om boken. Sagostund med efterföljande samtal var rubriken för arrangemanget. Tack Eija för fint fixande! Men lite grann börjar jag nu undra om just “sagostund” är rätt forum för boken. Sagostund, det låter som ett evenemang för mindre barn, tre, fyraåringar - och jag tror att det kan vara svårt för så små barn att ta till sig den här berättelsen, inte minst i en högläsningssituation när man inte kan stanna upp, bläddra tillbaka, prata om vad man ser och så vidare. Och barnen som är lite äldre har kanske ingen lust att gå på en sagostund, det låter lite för barnsligt. Och förresten, var är papporna? Vid de tillfällen då jag framträtt den senaste månaden har det varit försvinnande få män i publiken. Varför? Är bokläsning för barn en mammaangelägenhet? Tråkigt, i såfall. Eller är det just mig de inte vill lyssna på? Mycket möjligt. Men då undrar jag: hur når jag papporna? De fotbollsintresserade fäderna, som själva, precis som Olle, gjort långa listor på spelare en gång i tiden och som känner igen sig i hans sätt att hantera tillvaron? Någon som har tips och förslag? Jag fick rådet att sälja boken på Sirius hemmamatcher - kanske värt att prova?

/Anna

Fin skyltning på Läslusen (Drottninggatan 6, Uppsala):


2013-05-26 | 0 kommentarer | KommenteraBorås tidning: “Lyrisk skildring”

Pelé, Kaká och jag recenserades i Borås Tidning 18 maj, i en samlingsrecension för böcker om fotboll. Känns ju sådär att bli hopklumpad med andra böcker i en enda recension, men samtidigt är jag förstås glad över att den uppmärksammas. Så vad tyckte han då om boken, BT:s kritiker Peter Grönborg? Jo, ganska bra, tror jag, bland annat skriver han så här: Det rör sig om en lyrisk skildring av en ung människas extremt fria pendelrörelse mellan dröm och verklighet”. Visst, varför inte.
/Anna


2013-05-26 | 0 kommentarer | KommenteraMitt i krysset!

Oj, vilken lycka och lättnad, Dagens Nyheters Pia Huss gästrecenserade Pelé, Kaká och jag i UNT och skrev bland annat så här:
“Anna Ehns text och Sara Gimbergssons bilder är den gemensamma förutsättningen för att Pelé, Kaká och jag blivit en volym att ställa i hyllan för alldeles särskilda böcker. Detta är en bok där upphovskvinnorna verkligen passar till varandra likt ett radarpar som surfar fram med känslomässiga tacklingar och slutligen gemensamt sätter berättelsen mitt i krysset.”
Jätteroligt, Pia Huss är en kritiker som jag verkligen respekterar och alltid brukar läsa i DN, känns extra roligt då. Läs hela recensionen här!

Och realsen på Bokbaren (på restaurang Niklas) i Stockholm i onsdags var kul - trevlig stämning och roliga människor. Särskilt imponerad blev jag av alla intresserade och smarta frågor som kom när jag och Sara presenterade boken!

Nu väntar en läsning i Uppsala på lördag 25 maj, på barnbokhandeln Läslusen på Drottninggatan, med efterföljande samtal om bilderbokens möjligheter. För både vuxna och barn, alltså. Och saft och bulle utlovas.

/Anna


Festkul:


2013-05-19 | 0 kommentarer | KommenteraMästarmöte, öppna slut och unikt UNT-läsprojekt!

En intensiv vecka. I måndags hade jag och författaren Maria Frensborg gemensamt boksläpp på Uppsala stadsbibliotek. Jag gillade verkligen Marias sätt att prata om sina böcker om superhjälten Stål-Stella, det väckte nyfikenhet. Och jag vet ju att de är väldigt fina, har läst dem båda två (Den ruttna hämnden och Den smutsiga kuppen) - rekommenderas! Vi kallade arrangemanget lite skämtsamt för ett mästarmöte - en vänskapsmatch, förstås - mellan Stål-Stella och Pelé, och jag tror man kan säga att det var en lyckad match.

Och i går var jag på Medborgarplatsens bibliotek i Stockholm och läste ur Pelé, Kaká och jag. Alltid nervöst att läsa texten högt, man blir så medveten om varje ord, varje rytm - och det är lätt att bli alldeles väldigt självkritisk. För det är klart, så här när boken just kommit ut, har jag förstås helt tappat distansen till texten, man gör ju det. Men jag känner fortfarande starkt för berättelsen, och för huvudpersonen Olle som kämpar så starkt med sina listor, och med att hantera både verklighet och fantasi. Och jag tycker det är viktigt detta med det öppna slutet, att det ser ut just så. Att det inte blev “happy end”, utan mer öppet för tolkning. För varför måste just barnböcker sluta lyckligt? Är inte det en väldig förenkling av världen - och en eftergift för en föreställning man ibland kan stöta på (åtminstone har jag gjort det), om att böcker för barn bör ingjuta hopp, och gärna vara gulliga och lämpliga att läsa på kvällen innan man ska sova. Jag menar att bilderböcker också måste få vara komplexa konstverk, där alla slags känslor och berättelser gestaltas, precis som i böcker för vuxna. Och för den delen: Pelé, Kaká och jag är, anser jag, en berättelse också för vuxna. Så om jag var tvungen att trots allt sätta en åldersrekommendation på boken - vilket i och för sig bär mig emot - skulle det vara 4 +, alltså från fyra år och uppåt.

I övrigt i veckan: mycket runt Joyce Carol Oates, och UNT kulturs nya läsprojekt, där läsarna får novellen Nattsidan av Joyce Carol Oates och även bjuds in att själva göra anteckningar i den. Och att komma och diskutera läsning, kritik och Oates på UNT, i mediecentret 27 maj. Läs mer om seminariet här. På unt.se/kultur kan man ladda ner novellen i två varianter, dels en där jag har gjort anteckningar, dels en som är ren och redo för er själva att anteckna i (instruktioner exakt hur man gör finns att läsa där också). Jag har också skrivit en recension av novellen - den kan du läsa här. Kanske tycker du helt annorlunda? Var med, läs, tänk, tyck, diskutera.

En sista sak: på onsdag 15 maj, 17-19, är det releasemingel för Pelé, Kaká och jag på restaurang Niklas i Stockholm. Öppet för alla, kom gärna dit! Jag och Sara Gimbergsson är där, man får något att dricka och de 50 första gästerna får en bok.

/Anna


2013-05-12 | 0 kommentarer | KommenteraKul på Bokspindeln - nu väntar mästarmöte Pelé-Super-Stella!

Nu har det rullat i gång. Pelé, Kaká och jag finns som bok, och jag har gjort en premiärläsning på barnbokhandeln Bokspindeln i Stockholm. Var roligt, kändes som om texten låg rätt i munnen - men lite nervöst förstås. Publiken var väldigt ung, de flesta var nog runt tre år ungefär och jag var rädd att de skulle bli uttråkade ... Men de satt snällt och lyssnade (en rolig kommentar mitt i: är inte den här sagan slut snart? haha, nej, den höll på ett bra tag till ...) och tittade påSaras fantastiska bilder.

I morgon, måndag, har jag och Maria Frensborg gemensamt boksläppsframträdande på Uppsala stadsbibliotek. Maria har skrivit två jättefina, roliga och välfunna böcker om superhjälten Stål-Stella (med bilder av Ingrid Flygare) och det känns väldigt kul att göra detta tillsammans med henne. Cider och chokladpopcorn utlovas!

/Anna


2013-05-05 | 0 kommentarer | KommenteraNu finns Pelé, Kaká och jag - tack Arvid!

Wow, härligt, roligt och nervöst - nu finns Pelé, Kaká och jag på riktigt. Och den ser riktigt fin ut, Saras fantastiska bilder kommer till sin rätt i trycket. Och jag är förstås glad över att min son Arvids namn står med i slutet: tack Arvid Ehn, för fakta om fotbollsspelare. Utan hans kunskaper hade den här boken aldrig funnits. Han hjälpte mig med laguppställningar och positioner - och förstås med en lång rada poetiska namn, att bygga berättelsen kring. Så Arvid, ett verkligt stort tack till dig, min superstjärna, alla kategorier.
/Anna


2013-04-28 | 0 kommentarer | KommenteraHurra vilken great recension av Pelé!

Oj, nu blev jag överumplad och jätteglad; redan i dag kom det en recension av Pelé, Kaká och jag från Bibliotekstjänst, BTJ, skriven av Staffan Engstrand. Och den är så fin! Han skriver bland annat: “Den här boken, Pelé, Kaká och jag, är underbart fint berättad av författaren och journalisten Anna Ehn.” Och om Saras illustrationer skriver han så här: “Lika välfunna är Sara Gimbergssons illustrationer. Vackert dekorativa, inte olikt Jockum Nordström. Great!”
Ja, helt enkelt supergreat!
/Anna


2013-04-17 | 0 kommentarer | KommenteraNervdaller - snart kommer Pelé, Kaká och jag

Ja, jag börjar bli lite nervös nu, inför släppet av Pelé, Kaká och jag. Men mest känns det väldigt roligt att få se den, hålla i den. Nästa vecka ska den komma från tryckeriet, och det är såå spännande.

Jag har ju några presentationer av boken inplanerade, bland annat på fina barnbokhandelnBokspindeln i Stockholm (som nyligen fått Svenska barnboksadademins Eldsjälspris) 4 maj. Och 6 maj, på själva utgivningsdagen, ska jag vara på Uppsala stadsbibliotek, i serien Boksläpp - nyutgivet från Uppsala. Extra kul är det att göra det tillsammans med Maria Frensborg, som har gett ut böckerna om Ellen och Sorken. Nu är hon aktuell med två böcker om superhjälten Stål-Stella. Jag ska göra några saker till också, läs mer om det här, under Aktuellt.
/Anna

 


2013-04-16 | 0 kommentarer | KommenteraSprudlande slöjdkonst på Valsätraskolan

Vilket roligt vernissage jag har varit i dag! Jag är djupt imponerad av niorna och femmorna på Valsätraskolan och deras slöjdskapande. I skolbiblioteket, i centralkapprummet och på expeditionen hängde ord, slöjdade i olika tekniker: trä, metall, broderi. Det var sprudlande, tänkvärt och kraftfullt. Och väldigt fint monterat dessutom, orden kom verkligen till sin rätt och bidrar nu till utsmyckningen av skolan.

Eleverna hade – inom ramen för ett skapande skola-projekt i ämnena slöjd och svenska - alltså fått välja ett ord, som sa något om dem själva, eller som uttryckte något de tyckte var viktigt. Och sedan fick de – under handledning och stöd av en rad skickliga slöjdare från bland annat Hemslöjden - arbeta fram sina ord i något spännande material. Under en hel dag, vilken lyx! Själv bidrog jag lite grann inledningsvis i projektet genom att prata om ord och språk och varför det är viktigt att söka det exakta uttrycket för det man vill säga.

Slutresultatet blev denna kreativa utställning, och garanterat många spännande samtal och tankar och nya lärdomar under vägen – tack alla inblandade, vuxna som elever, det här var jättekul. På bilden syns en av många favoriter, ordet “nej” gjort i trä, och så “framgång” i metall.

/Anna


2013-03-27 | 0 kommentarer | Kommentera           Sida 2 av 5 sidor

            < 1 2 3 4 >  Last ›