Det här är Annas blogg!

Här bloggar jag om mitt läsande och skrivande liv. Häng med!

Pelé, Kaká och jag till tryck

Nu går snart Pelé, Kakå och jag till tryck. Det känns både spännande och nervöst. Man lever med en bok så länge, tänker kring ordval, små ändringar, justeringar - och tryckdatumet ligger långt fram i framtiden. Och så är det plötsligt dags, och man måste släppa kontrollen. Tur att Sara Gimbergsson har varit så noga vad gäller illustrationerna, och har gått igenom dem in i minsta detalj - strålande!

Och nu ska jag snart gå i väg på vernissage av det fantastiska slöjd/svenska-projektet på Valsätraskolan, och se orden som eleverna har slöjdat. Ska bli spännande!

/Anna


2013-03-27 | 0 kommentarer | KommenteraE-bok, pocket och Pelé, Kaká och jag

Några roliga bokhändelser:

Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd finns nu som e-bok, se här! Dessutom ska den komma ut som pocket i höst, vilket förstås också är himla skoj.
Här är dessutom en fin recension till, från biblioteksbloggen Ge oss boken!

Och så har jag just fått reda på att min och Sara Gimbergssons nya bilderbok Pelé, Kaká och jag även ska komma ut på det danska förlaget Klematis, och då tryckas samtidigt som den svenska upplagan.

*

Ja, Pelé, Kaká och jag ska ju komma ut i maj, och det känns väldigt spännande, och ganska nervöst. När jag skrev den, var jag inspirerad av bland andra det norska författarparet Gro Dahles och Svein Nyhus fina och komplexa bilderböcker: Roy, Snäll, Den arge och nu senast Mammas hår. Det är berättelser som inte väjer för svåra ämnen, och som är väldigt konstnärligt genomförda i både text och bild. Och som inte självklart riktar sig till barn, utan spränger gränserna och minst lika gärna är angelägen läsning för vuxna. Spännande. Pelé, Kaká och jag - om Olle som försvinner djupt in i fantasin och spelet med fotbollsstjärnorna på den stora arenan - är inte heller helt enkel att åldersbestämma, och det gillar jag – är ganska trött på pratet om åldrar när man skriver för barn och unga. Att man skriver för den och den åldern, och att man alltid förväntas förhålla sig till det. Det är möjligt att åldersrekommendationer är efterfrågade och nödvändiga på många vis – men själv vill jag helst slippa styras av dem under själva skrivandet.
Hur som helst, nu ser jag fram emot att snart få se boken i tryck, med Saras fina bilder. Och så kan man ju bara hoppas att den når fram till sina läsare. Hur gamla eller unga de nu än råkar vara.
/Anna

På bilden: omslaget till Pelé, Kaká och jag.


2013-02-22 | 0 kommentarer | KommenteraUpplandsprofilen

Lika hedrande som förvånande var det att bli intervjuad i Radio Uppland häromsistens, i egenskap av “Upplandsprofil”. Jag var nervös, förstås, men programledaren Sanna Richter spred lugn och jag hade känslan av att det blev ett helt ok samtal om skrivandet, nya bilderboken Pelé, Kaká och jag och nästa skapande skola-projekt som jag ska göra på Valsätraskolan om ett par veckor. Med mera.
Men hur det lät? Ingen aning, jag har inte vågat lyssna, men här är länken om någon annan vill:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3064&grupp=9092&artikel=5434794

/Anna


2013-02-17 | 0 kommentarer | KommenteraLäääääääs!

“Boken är lite udda mot de jag läst förut, så många tankar. Man ändrar sättet att tänka på. För det som händer i boken, hur de snackar skit bakom varandras ryggar och så vidare, det är verkligen inte okej. Det som kan hända, följderna det får, de kan vara riktigt hemska. Så man tänker verkligen efter när man läser att detta som jag läser just nu, det händer någon just nu, det finns på riktigt.
Väldigt bra bok som jag kan verkligen rekommenderar! Man fastnar verkligen i boken när man väl läser den. Lääääääs!”

Skriver bloggen Bokriket om Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd. Kul! Läs hela recensionen här.

/Anna


2013-02-17 | 0 kommentarer | KommenteraDansk översättning!

Jo, en rolig sak till: Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd ska komma ut på danska! Skojigt, tycker jag.
/Anna


2012-12-11 | 0 kommentarer | KommenteraMycket kul på en gång

Om en liten stund ska jag trava i väg till Drottninggatans bokhandel här i Uppsala och prata skrivande med min fina kollega Lena Köster. Hon och jag har ett ständigt pågående samtal kring skrivandet, något som är oerhört värdefullt och viktigt. Dessutom ska vi berätta om våra böcker - och våra kommande ... Lena har nyligen gett ut en kåserisamling. Läs den jättefina UNT-recensionen av den här.

Mer kul som har hänt senaste tiden:
Jag har fått stipendium från författarfonden, tjoho!
Och så har ett par riktigt bra recensioner ramlat in, bland annat den här i Litteraturmagazinet, skriven av Anna Lagerqvist.

/Anna


2012-12-11 | 0 kommentarer | KommenteraPelé, Kaká och jag tar form!

Det är fantastiskt att se en bilderbok växa fram på det vis som jag fått göra den senaste tiden. Jag har ju skrivit texten till Pelé, Kaká och jag - men det är Sara Gimbergssons fina bilder som ger den liv!
Förstås hoppas jag också att helheten som stiger fram är större än delarna var för sig. Just det är ju så spännande med bilderböcker: det viktiga samspelet mellan text och bild.
Boken kommer ut i maj, men här är ett litet smakprov, rakt i krysset! Av Sara Gimbergsson, alltså.


2012-11-23 | 0 kommentarer | KommenteraGlad överraskning - igen!

Nej, man kan ju inte veta om man får några recensioner eller om det blir någon uppmärksamhet över huvud taget när man ger ut en bok - och det känns liksom bäst att inte ta något för givet, eller ha för stora förväntningar. Desto roligare när det då händer! I Svenska Dagbladet i lördags, 6 oktober, var det en fin text om temat vänskap i nyutgivna ungdomsromaner. Min roman Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd var ett av exemplen, liksom Viveca Sjögrens Himmel över Hassela och Hanna Jedviks Kurt Cobain finns inte mer.
Elise Karlsson hade skrivit artikeln och jag blev nyfiken på de andra två böckerna, ska genast försöka läsa dem!
/Anna


2012-10-08 | 0 kommentarer | KommenteraFörfattarbesök och annat kul

Att prata inför två femmor, klass 5a och 5b på Valsätraskolan i Uppsala, kändes först lite nervöst, och som vanligt hade jag förberett mig massor ... men jösses, vad kul det var! De hade ju också förberett sig, och hade ett batteri av frågor redo. Bra frågor, kul frågor, nyfikna frågor. Jag är imponerad. Hela timmen fylldes av frågor och funderingar kring hur man skriver en berättelse, vad som är roligast med att vara författare, vad man behöver för utbildning, vilken bok jag är mest nöjd med av mina egna osv osv. Två superfina klasser, helt enkelt, och två engagerade lärare: Berit och Eva.

Senast jag var i klass och pratade var förra året, då en nia på Gottsundaskolan här i Uppsala hade läst Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd i manus. Alltså ännu inte färdigt, och ännu inte antaget. Det var lite läskigt men fantastiskt nyttigt! De kom med många bra synpunkter. Skrattade åt vissa ordval ... yes box, hade jag råkat skriva på ett ställe i texten, det tyckte de var, hm, minst sagt gammalmodigt. Men gladast blev jag kanske ändå över allt de inte sa. Att de till exempel inte kritiserade dialogen, eller dagboken - utan verkade tycka att det fungerad, var trovärdigt, att jag hade hittat språket.

I övrigt händer detta:
* Sara Gimbergsson arbetar med illustrationerna till Pelé, Kaká och jag, känns fantastiskt. Som planerat kommer den i vår, men ännu har jag inte fått något datum.
* Vårfrost har kommit som e-bok, utgiven på förlaget Pupill. Köp eller låna här! Och i dagarna kommer även Spring Frost, den engelska versionen, av Vårfrost. I översättning av Sarah Death. Hur kul som helst!

/Anna


2012-10-03 | 0 kommentarer | KommenteraOj, nu händer det mycket

Ja, nu är ju Det finns så många toppar man bli aldrig aldrig nöjd ute och det känns fantastiskt. I onsdag berättade jag om den på Uppsala stadsbibliotek, i serien Boksläpp, där lokala författare pratar om sina nyutgivna verk. En himla trevligt och opretentiöst sammanhang, underbart att få vara mitt i biblioteket, det gillar jag verkligen. Och publiken var så fin och lyssnande och med många bra frågor på lut efteråt!

En annan rolig sak är att min debutroman Vårfrost, som ursprungligen gavs ut på Norstedts, nu kommer som e-bok, utgiven på förlaget Pupill. Verkligen roligt att den får nytt liv igen, i den digitala världen. Låna eller köp den här! Och snart kommer den också på engelska, med titeln Spring Frost i översättning av Sarah Death, också som e-bok på Pupill. Wow!

/Anna


2012-08-31 | 0 kommentarer | Kommentera           Sida 3 av 5 sidor

            < 1 2 3 4 5 >