Det här är Annas blogg!

Här bloggar jag om mitt läsande och skrivande liv. Häng med!

Författarbesök och annat kul

Att prata inför två femmor, klass 5a och 5b på Valsätraskolan i Uppsala, kändes först lite nervöst, och som vanligt hade jag förberett mig massor ... men jösses, vad kul det var! De hade ju också förberett sig, och hade ett batteri av frågor redo. Bra frågor, kul frågor, nyfikna frågor. Jag är imponerad. Hela timmen fylldes av frågor och funderingar kring hur man skriver en berättelse, vad som är roligast med att vara författare, vad man behöver för utbildning, vilken bok jag är mest nöjd med av mina egna osv osv. Två superfina klasser, helt enkelt, och två engagerade lärare: Berit och Eva.

Senast jag var i klass och pratade var förra året, då en nia på Gottsundaskolan här i Uppsala hade läst Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd i manus. Alltså ännu inte färdigt, och ännu inte antaget. Det var lite läskigt men fantastiskt nyttigt! De kom med många bra synpunkter. Skrattade åt vissa ordval ... yes box, hade jag råkat skriva på ett ställe i texten, det tyckte de var, hm, minst sagt gammalmodigt. Men gladast blev jag kanske ändå över allt de inte sa. Att de till exempel inte kritiserade dialogen, eller dagboken - utan verkade tycka att det fungerad, var trovärdigt, att jag hade hittat språket.

I övrigt händer detta:
* Sara Gimbergsson arbetar med illustrationerna till Pelé, Kaká och jag, känns fantastiskt. Som planerat kommer den i vår, men ännu har jag inte fått något datum.
* Vårfrost har kommit som e-bok, utgiven på förlaget Pupill. Köp eller låna här! Och i dagarna kommer även Spring Frost, den engelska versionen, av Vårfrost. I översättning av Sarah Death. Hur kul som helst!

/Anna


2012-10-03 | 0 kommentarer | KommenteraOj, nu händer det mycket

Ja, nu är ju Det finns så många toppar man bli aldrig aldrig nöjd ute och det känns fantastiskt. I onsdag berättade jag om den på Uppsala stadsbibliotek, i serien Boksläpp, där lokala författare pratar om sina nyutgivna verk. En himla trevligt och opretentiöst sammanhang, underbart att få vara mitt i biblioteket, det gillar jag verkligen. Och publiken var så fin och lyssnande och med många bra frågor på lut efteråt!

En annan rolig sak är att min debutroman Vårfrost, som ursprungligen gavs ut på Norstedts, nu kommer som e-bok, utgiven på förlaget Pupill. Verkligen roligt att den får nytt liv igen, i den digitala världen. Låna eller köp den här! Och snart kommer den också på engelska, med titeln Spring Frost i översättning av Sarah Death, också som e-bok på Pupill. Wow!

/Anna


2012-08-31 | 0 kommentarer | KommenteraWow vilken recension!

Oj, nu är jag överraskad, överrumplad - och väldigt glad. Vilken fin recension av Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd, skriven gästrecensenten Lotta Olsson i UNT. Läs den här. Eftersom jag är anställd på UNT kom självklart den som skrev om min bok utifrån, från en annan tidning/kulturredaktion och Lotta Olsson från Dagens Nyheter är en recensent som jag verkligen respekterar. Roligt!

Jag är förstås också hedrad och glad över att Uppsalas fräna bloggare Tofflan gillade boken! Läs hennes text här!

/Anna


2012-08-26 | 0 kommentarer | KommenteraNu kommer den!

Det är dags, i dag kommer Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd! Känns fantastiskt roligt och en smula nervöst och nu kan jag bara hoppas att den hittar sina läsare. Snygg är den i allafall, tack igen Lisa Zachrisson för ett superfint omslag! Och tack Anna på Opal som varit en så trevlig redaktör att jobba med. Och alla ni andra på Opal. Och tack alla vänner och nära och kära som stöttat mig under skrivandets gång. För att inte tala om klass 9 på Gottsundaskolan som läste boken i manusform och kom med värdefulla synpunkter!
/Anna


2012-08-13 | 0 kommentarer | KommenteraFörsta recensionen!

Oj, vilken rolig överraskning, en BTJ-recension (eller lektörsomdöme kallas det nog) av Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd. Redan nu! Och så fin! Jag får inte lägga ut hela texten här på bloggen men att citera är tillåtet. Recensenten heter Elisabeth Eliasson Roos och hon skriver bland annat så här om boken och om mig: ” ... hon lyckas verkligen gestalta unga röster på ett nästan självlysande sätt.” och “Språket är smidigt och i dialogerna mycket tonårsnära och driver elastiskt handlingen framåt.”
Och inte minst roligt är att recensenten verkligen har sett berättelsen. En kul start, helt enkelt!
Utlåtandet är publicerat i BTJ-häftet. BTJ står för Bibliotekstjänst, och eftersom boken inte finns än, i färdigtryckt skick, har den troligen lästs i korrektur.
/Anna


2012-06-27 | 4 kommentarer | KommenteraDet närmar sig!

Den blir mer och mer verklig, boken. Omslaget är färdigt och blev verkligen fantastiskt fint, eller hur? Det är gjort av Lisa Zachrisson. Och så har jag fått ett utgivningsdatum: 13 augusti! Så nu närmar det sig verkligen. Och därefter är det bara att hoppas att berättelsen hittar sina läsare!
/Anna


2012-06-24 | 0 kommentarer | KommenteraVeckans logganteckningar

Veckans arbete:

1. I måndags var jag på Wiks folkhögskola och höll en lektion under rubriken “Vad är det för speciellt med att skriva för barn och unga?”. En komplex fråga, väldigt spännande att diskutera men utan givna eller enkla svar. Jag resonerade kring sådant som åldersindelning, tematik och språk - och talade mig förstås varm för den lite djärvare bilderboken, en bilderbok som vågar oroa och störa. Och som kanske inte nödvändigtvis måste läsas av barn, utan lika gärna av vuxna? Jag lär återkomma till ämnet “den farliga bilderboken” igen - ämnet engagerar mig mycket - och min och Sara Gimbergssons kommande bilderbok Pelé, Kaká och jag (Opal våren 2013) är ett försök att inte väja för det svarta och svåra.

2. Nya numret av Ord&Bild kom i brevlådan, med min novell Öppna förskolan i. Eller egentligen är det ett utdrag ur ett romanprojekt under arbete. Jag har bara gluttat lite i tidskriften - blir alltid generad över att se mina texter i tryck och vågar nog inte titta ordentligt förrän om något år.

3. Förbereder mig inför ett förlagsmöte ... En spännande idé som jag hoppas kunna berätta mer om senare. Men än så länge hemligt.

4. Läser Johanna Ekströms Om man håller sig i solen och tycker mycket om den. Språket är väldigt kraftfullt under den återhållna ytan, skapar tydliga bilder och skarp oro.

/Anna


2012-05-10 | 0 kommentarer | KommenteraHurra! Hurra! Hurra!

Helt fantastiskt roligt: båda mina manus, en ungdomsroman och en bilderbok, är antagna på Opal förlag, båda ska få komma ut! Ungdomsromanen, med titeln det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd, redan i höst. Och bilderboken Pelé, Kaká och jag – som jag gör tillsammans med Sara Gimbergsson - våren 2013!

/Anna


2012-01-17 | 4 kommentarer | KommenteraDet här läser jag!

Några nedslag i min läsning, pågående och avslutad:

Joyce Carol Oates: Blond.
Under min intensiva omläsningsperiod av Oates har turen nu kommit till magnifika Blonde. Jag läste den på engelska när den kom 2000, en enorm, inbunden blanksvart bok, en present från min fina mamma, och bara sögs med av det lavaliknande språket. Nu läser jag den på svenska, och uppfattar mer av nyanser, detaljer, men grips av samma flöde. Jag återkommer med en utförligare rapport när jag läst ut romanen.

Alice Munro: För mycket lycka
Jag tillhör Munros supporterskara, och novellen Barnlek fick mig att rysa, både av välbehag (för att den var så bra, och smart uppbyggd) och oro (över innehållet) – berättelsen om flickorna Marlenes, Charlenes och Vernas katastrofala lägervistelse grep verkligen tag.
Men även om de andra novellerna inte engagerade riktigt på samma sätt, finns det alltid mycket att lära i Munros sätt att skriva. Inte minst av de djärva kasten i tid och rum. Hos Munro är allt tillåtet, förflyttningar och branta vändningar sker med lätthet, på från ett stycke till ett annat har huvudpersonen gift om sig, flyttat, skilt sig igen, plötsligt och mycket trovärdigt. Det finns en rörlighet i den strama stilen som tilltalar mig.

Erica Jong: Förföra demonen
Ah. Erica Jongs Förföra demonen är rolig läsning. Förstås inte så spektakulär som baksidestexten vill låta påskina: ”I sina memoarer är Erica Jong uppfriskande direkt – oavsett om hon avhandlar hur man skriver bra sexscener, om hon beskriver alkohol och marijuana som vägen till njutning eller avslöjar detaljer om sitt eget sexliv.” Nja, där har förlaget allt ansträngt sig och plockat ut russinen ur kakan, så att säga. Visst handlar det en del om sex. Och om alkohol, missbruk, och missbrukets konsekvenser. Och om den omtumlande erfarenheten av att ge ut en bästsäljare - och om sorgen efter en död far. Men främst är det en ganska lättsam berättelse om ett långt och levande författarliv, med start i sjuttiotalet och fram till i dag. Underhållande utan tvekan, men Jong har potential att vara betydligt mer angelägen än så.

/Anna


2012-01-17 | 0 kommentarer | KommenteraMurakami springer vidare

Så här när ännu en förkylning svept in och bitit sig fast i huset, halsen och orken, läser jag Haruki Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Och motivationen att bli frisk ökar förstås – nu vill jag ut och springa (eller ännu hellre: åka skidor)!

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning är en lovsång till disciplinen och det hårda arbetet, glädjen i att uppnå ett mål som man förutsatt sig att nå, trots svårighetsgraden. Haruki Murakami strävar koncentrerat mot allt högre kapacitet, steg för steg, svettdroppe för svettdroppe, timme för timme, bygger upp sin kraft, sina muskler och sin förmåga. I syfte att bli starkare, både vad gäller löpningen och i skrivandet. Och det är just koncentrationen som jag fäster mig vid. Hans sylvassa fokusering. På träningen förstås, men kanske främst: i skrivandet. Tre-fyra timmars koncentrerat arbete, varje morgon. När han sitter där han sitter, gör det han ska, vare sig orden flyter på eller inte.

Den eftersträvansvärda koncentrationen. Där kan jag själv känna hur det brister. Hur lätt det är att fladdra iväg ut på nätet eller in på wordfeud, så snart man kör fast, eller inte hittar den rätta formuleringen. Nästan så att rörelsen sitter i fingrarna, som en reflex: ”äsch det går inte, jag kollar mejlen istället”. Att hålla fokus är en stor utmaning, och här finns något att lära av Murakami.

Men samtidigt, det är en privilegierad man som talar i boken. Han har makten att inrätta livet så som han vill ha det. Ett strikt schema, utan alltför många oförutsägabara händelser.  När han sålde sin bar och bestämde sig för att bli författare, la han och hans fru om dygnsrytmen och blev morgontidiga. Han ville det. Och då gjorde de det. Allt för att skapa bättre förutsättningar för ett sundare liv, och för springandet, för skrivandet. Tja. Troligen har han inga barn. Och har han barn, tar troligen hans fru hand om dem. Alltmedan Murakami strävar på i sitt eget universum, utan att behöva ta hänsyn till vardagens många små och trilskande oförutsägbarheter. Annat än sådant som handlar om intervjuer, föredrag, ett knä som plötsligt smärtar till – eller en plågsam hyperventilering strax före start i simloppet (för ja, Murakami håller på med triathlon också).

Det jag tar med mig från den här boken, är Murakamis budskap om varje persons inneboende kraft och förmåga: den finns där, men för de allra flesta krävs idog träning för att plocka fram den. Vilket i sin tur inte betyder att man inte är ämnad att hålla på. Man måste inte kunna allt från början. Däremot måste man kunna koncentrera sig! Uff. Där får jag öva, tydligen. Men glädjande nog: Murakami menar att även koncentration går att träna upp. Inget är omöjligt, med andra ord. För Murakami, åtminstone.

Och så blir jag ju, som sagt, sugen på att springa. Fast det får bli en annan dag.


/Anna


2011-12-14 | 0 kommentarer | Kommentera           Sida 4 av 5 sidor

           ‹ First  < 2 3 4 5 >