Sitt, Pyton!

Första delen i serien Valpvarning, skriven tillsammans med Mia Öström och med illustrationer av Alex Howes.

Hit, Pyton!

Andra delen i serien Valpvarning, skriven tillsammans med Mia Öström och med illustrationer av Alex Howes.


Läskigt Sally!

På Halloweendisko i skolan ska bästa kostymen få ett pris. Sally är häxa, med hamstern Minus som får vara häxans råtta, bäst kompisen Rakel har Sally klätt ut till mumie. Men Minus rymmer just när det är dags för att utse vinnaren…
Tredje boken om Sally, hamstern Minus och kompisen Rakel.

 

Plaskvått Sally!

Det är sommarlov och jättevarmt klart att Sally behöver åka till vattenlandet, som förra sommaren! Men mamma behöver jobba, och pappa har sin affär, så de ska inte åka det minsta lilla till något vattenland. Då har Sally och Rakel världens bästa idé: De ska själva bygga ett vattenland, i trädgården!
Fjärde boken om Sally, hamstern Minus och kompisen Rakel.

 


Trixigt, Sally!

Det här är andra och fristående boken om Sally!
Sally har varit på cirkus och vet nu vad hon ska bli när hon blir stor: Världsberömd artist, såklart!
Dessutom har hon redan ett cirkusdjur, fenomenalaste hamstern Minus som är fena på konster och trix.

“Sally är ett energiknippe, ett enda stort utropstecken själv.” Elise Karlsson, UNT

Stjärnklart, Sally!

Stjärnklart, Sally! är första delen i serien om påhittiga Sally. Hon tycker hon är bra, ja, bäst faktiskt på ganska mycket (nästan allt) - men ändå blir det alltid krisläge! Tur att kompisen Rakel finns (med NÄSTAN lika bra idéer som Sally), och Minus förstås, hamstern som kan tre saker: äta (helst toapapper), kissa och rymma. Stjärnklart, Sally är skriven av Anna Ehn och Mia Öström, och Jenny Karlsson har illustrerat. Boken är utgiven på Opal.


Pelé, Kaká och jag

Här är bilderboken Pelé, Kaká och jag, med fina illustrationer av Sara Gimbergsson!


Olle älskar fotboll och att skriva långa listor med fotbollsspelare. Han vill bara få vara ifred och skriva! För när han skriver listorna, ser han spelet framför sig. Hur Pelé spelar med Kaká och Zlatan. Och med Olle själv! Han är med på planen, och så djup inne i sin fantasi att han inte vill lämna den. Mamma, pappa och småsyskonen blir oroliga och mamma gråter. Bara mormor når fram.

Recensioner av Pelé, Kaká och jag:

“För de knattar, pojkar såväl som flickor, som just börjat träna i fotbollsskola är ”Pelé, Kaká och jag” en riktig fullträff.”
Lena Kåreland, SvD 8/6. Läs hela recensionen här.

“Anna Ehns text och Sara Gimbergssons bilder är den gemensamma förutsättningen för att Pelé, Kaká och jag blivit en volym att ställa i hyllan för alldeles särskilda böcker. Detta är en bok där upphovskvinnorna verkligen passar till varandra likt ett radarpar som surfar fram med känslomässiga tacklingar och slutligen gemensamt sätter berättelsen mitt i krysset.”
Pia Huss, UNT 18/5-2013, läs hela här.

“Relationen mellan Olle och hans föräldrar är svår och kanske lite sårig, men det finns en mormor i bakgrunden som bär på en konstant trygghet och lojalitet. Det är frenetiskt, poetiskt och sorgligt, ett existentiellt drama med fotbollens livgivande kraft som bränsle.”
Stina Nylén, GP 16/7-2013


Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd

“en konstig tanke:
tänk om jag inte lyckas springa under 12.30? tänk om jag aldrig lyckas springa så här fort igen?
men alltså nu får jag skärpa mig, det är väl klart att jag kan springa lika fort. fortare. bara jag håller mina regler.
så varför hålla på och tänka på en massa skit?
ibland är jag bara så himla dum i huvudet.

Sara skriver i träningsdagboken. Hon är på konfirmationslägret, och allt har blivit fel. Hennes bästa kompis Madde har träffat en kille. Och själv dras Sara med i Linas och Carolines svekfulla spel. Dessutom måste Sara gå upp riktigt tidigt på morgonarna, för att hinna springa innan de andra vaknar. Hon har ju sina regler.
När spelet runt Lina och Caroline eskalerar, tvingas Sara till svåra val.” 

 

 

Recensioner:

“Miljön är inte det enda originella i denna känsliga och förvånansvärt spännande ungdomsroman, där Anna Ehn väver en komplex intrig kring en osäker tonårsflicka som kämpar med sin egen identitet och sin plats i den strikta sociala hierarki som ungdomar upprättar sinsemellan. Ändå är det språket som lyser allra starkast i Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd.” Lotta Olssons i Upsala Nya Tidning (2012-08-29)

“Anna Ehn blottlägger den grymhet som kan finnas i relationer mellan unga, hur den där symbiosen kan kräva att man måste ge upp en del av sin egen identitet.”
Elise Karlsson i Svenska Dagbladet (2012-10-06). Läs hela recensionen här.

“Något som jag verkligen gillade med den här boken var att språket i dagboks-delarna kändes väldigt trovärdigt. Den känns överlag väldigt trovärdig, kanske mycket för att jag känner igen så mycket av mitt eget 14-åriga jag i Sara. Och nu när julen börjar närma sig vill jag helt klart julklappstipsa om den här. Jag vet åtminstone att en lite yngre jag hade blivit väldigt glad över att få den här i ett paket!”
Anna Lagerqvist i Litteraturmagazinet. Läs hela recensionen här


Vårfrost

Klara ska fylla tolv år. Hon är duktig i skolan, tävlingssimmar och spelar piano. Allt mer börjar hon tänka på kroppen. Tvånget att räkna och göra sig av med kalorier smyger sig på, och snart kretsar alla hennes tankar kring maten och kroppen. Hennes omgivning är först oförstående, sedan maktlös, inför det som händer. Vårfrost finns även som e-bok.


Man ska vara tyst när man önskar

Louise och Veronika tål inte varandra. Åtminstone tål inte Veronika Louise.
Och när klassen reser till Zel am See på en sista klassresa före gymnasiet går allt över styr. Först snor Veronika Louises kille, och sen tar Karina Veronikas älskade kassettband och ger till Louise som ska ha fest. Fast hon vet att Veronika avskyr Louise.
 Men det var inte det värsta. Det värsta var det som hände sen, efter festen. Ingen menade ju att det skulle bli så fel. Ingen ville egentligen att det skulle gå så långt.
Finns att låna på biblioteket.

Kära mamma

I antologin Kära mamma skriver etablerade såväl som debuterande författare kring ämnet mamma. Resultatet är ett trettiotal berättelser som utforskar mammor, moderskap och relationen mellan mamma och barn älskade, hatade eller saknade.
Min novell heter Den nionde sprutan.


Syns du inte, finns du inte

Fjorton intervjuer. Fjorton unga röster. Fjorton unga uttryck. I boken Syns du inte, finns du inte intervjuade jag och min journalistkollega Sara Larsson unga människor om deras livsstil, om nuet, om framtiden. Ur deras berättelser om sig själva framträder en bild av samtiden, så som den såg ut i slutet av 1990-talet.
Finns att låna på biblioteket

Sociala? Medier?

En antologi om en ny tid är en bok som är bred nog att rymma 36 skribenters syn på det sociala medielandskapet. Och djup nog att inkludera några av landets främsta profiler inom ämnet. I boken betraktas den sociala webben dels ur ett marknadsföringsperspektiv; copywriters och sociala mediecoacher ger sin syn på saken, dels utifrån andra aspekter i kapitel från exempelvis forskare, journalister, jurister, pedagoger och studenter.
Se hemsidan www.manifesto.se och här är mitt bidrag:www.unt.se