Läskigt Sally!

På Halloweendisko i skolan ska bästa kostymen få ett pris. Sally är häxa, med hamstern Minus som får vara häxans råtta, bäst kompisen Rakel har Sally klätt ut till mumie. Men Minus rymmer just när det är dags för att utse vinnaren…
Tredje boken om Sally, hamstern Minus och kompisen Rakel.

Plaskvått Sally!

Det är sommarlov och jättevarmt klart att Sally behöver åka till vattenlandet, som förra sommaren! Men mamma behöver jobba, och pappa har sin affär, så de ska inte åka det minsta lilla till något vattenland. Då har Sally och Rakel världens bästa idé: De ska själva bygga ett vattenland, i trädgården!
Fjärde boken om Sally, hamstern Minus och kompisen Rakel.


Trixigt, Sally!

Det här är andra och fristående boken om Sally!
Sally har varit på cirkus och vet nu vad hon ska bli när hon blir stor: Världsberömd artist, såklart!
Dessutom har hon redan ett cirkusdjur, fenomenalaste hamstern Minus som är fena på konster och trix. Och Rakel har Barbro, världens enda eldslukande undulat. Bara att sätta igång med ett otroligt pingisnummer! Men ingen hemma är intresserad, så Sally och Rakel går till cirkusen istället.
Där möter de en snubblande clown, en spågubbe och en misslyckad trollkarl och mitt i allt rymmer Minus! Krisläge! Hur ska de hitta honom? Och kommer Sally någonsin att bli världsberömd artist?

Recensioner Trixigt, Sally!:

“Sally är ett energiknippe, ett enda stort utropstecken själv. Det är kongenialt i en bok som vill engagera barn som kanske läser sin allra första bok på egen hand – även som läsare rusar man genom kapitlen för att hinna ikapp Sally. Jenny Karlssons bilder är minst lika energiska, med små spännande bakgrundsdetaljer och överböjligt stiliserade människogestalter.” Elise Karlsson, UNT, 14/4-15. Här finns hela recensionen.

“Språket är rappt och det enkla i det gör boken så rolig. Jenny Karlssons illustrationer passar dessutom perfekt till texterna. Det är såna där bilder man kan titta på igen och igen och upptäcka nya saker, vare sig det gäller den lilla flugan som cirkulerar över hästbajset, syrrans snoriga papperstussar som Minus gladeligen tuggar i sig eller apan som skrattar när clownen på styltor faller eller… Äh! Jag tycker att du ska köpa boken – till dig själv eller din sex- till nioåring och sen läsa den.” Tofflan, 23/4-15. Läs hela recensionen här.

 


Stjärnklart, Sally!

Stjärnklart, Sally! är första delen i serien om påhittiga Sally. Hon tycker hon är bra, ja, bäst faktiskt på ganska mycket (nästan allt) - men ändå blir det alltid krisläge! Tur att kompisen Rakel finns (med NÄSTAN lika bra idéer som Sally), och Minus förstås, hamstern som kan tre saker: äta (helst toapapper), kissa och rymma. Stjärnklart, Sally är skriven av Anna Ehn och Mia Öström, och Jenny Karlsson har illustrerat. Boken är utgiven på Opal.

Recensioner Stjärnklart, Sally!:

“Alltså jag är verkligen inte rätt målgrupp* för den här boken, men jag skrattar högt i min ensamhet! Berättelsen är både fyndig och rolig och illustrationerna är fantastiska. Dessutom har berättelsen i sig en stark igenkänningsfaktor: vem har inte nån gång i livet önskat sig en enda julklapp så där riktigt, riktigt hett som Sally gör?!”Tofflan, 8/11-14

“Berättelsen är fylld av energi med högt tempo och komik. Text och bild lockar verkligen till skratt. Illustrationerna i färg är skickligt utförda med ett eget bildspråk och en massa uttryck. De luftigt satta sidorna är livfullt komponerade. Berättelsen är lätt att följa och fungerar bra för både egenläsning och högläsning. Första boken om Sally är en jättekul berättelse, som sjuder av livsgläjde!”
Tine Billing, BTJ-häftet

“Rolig, söt och lagom mycket att läsa för den som är redo att lämna börja läsa böckerna och ta tag i något annat. Barnen kommer dessutom älska att det är färgbilder i boken. Illustrerade av duktiga Jenny Karlsson. Pluspoäng för persongalleriet i början av boken, det som inte bara innehåller porträtt och namn utan också något om karaktären. Bra för förförelsen. Eventuellt en framtida bokklubbsbok?”
Prickigapaula


Pelé, Kaká och jag

Här är bilderboken Pelé, Kaká och jag, med fina illustrationer av Sara Gimbergsson!


Olle älskar fotboll och att skriva långa listor med fotbollsspelare. Han vill bara få vara ifred och skriva! För när han skriver listorna, ser han spelet framför sig. Hur Pelé spelar med Kaká och Zlatan. Och med Olle själv! Han är med på planen, och så djup inne i sin fantasi att han inte vill lämna den. Mamma, pappa och småsyskonen blir oroliga och mamma gråter. Bara mormor når fram.

Läs gärna ett smakprov här!

Köp den här, eller här.

Recensioner av Pelé, Kaká och jag:

“Böcker om idrott riktar sig oftare till äldre barn och ungdomar än till förskolebarn. För de knattar, pojkar såväl som flickor, som just börjat träna i fotbollsskola är ”Pelé, Kaká och jag” en riktig fullträff.”
Lena Kåreland, SvD 8/6. Läs hela recensionen här.

“Anna Ehns text och Sara Gimbergssons bilder är den gemensamma förutsättningen för att Pelé, Kaká och jag blivit en volym att ställa i hyllan för alldeles särskilda böcker. Detta är en bok där upphovskvinnorna verkligen passar till varandra likt ett radarpar som surfar fram med känslomässiga tacklingar och slutligen gemensamt sätter berättelsen mitt i krysset.”
Pia Huss, UNT 18/5-2013, läs hela här.


“Den här boken, Pelé, Kaká och jag, är underbart fint berättad av författaren och journalisten Anna Ehn. Olle älskar sina fotbollsvänner, sin fantasivärld, där han är proffs. Och lika mycket ogillar han att bli störd av mamma, pappa och småsyskonen. Då är det “skitmamma” och “skitsyskon” och “idioter” allihop. Jag uppskattar att författaren vågar lägga dessa kraftuttryck i Olles mun. Fint berättat. Lika välfunna är Sara Gimbergssons illustrationer. Vackert dekorativa, inte olikt Jockum Nordström. Great!”
Staffan Engstrand, Bibliotekstjänst, häfte 13113

“Sara Gimbergssons illustrationer är underbara och fulla av fart och fläkt. Anna Ehns språk är rakt och inte tillkrånglat. Tillsammans för de berättelsen framåt på ett lysande sätt! Och jag bara älskar ”skit-orden” som författaren tillåter att Olle säger!!!”
Tofflan - en tragisk komedi. Läs hela recensionen här.

“Relationen mellan Olle och hans föräldrar är svår och kanske lite sårig, men det finns en mormor i bakgrunden som bär på en konstant trygghet och lojalitet. Det är frenetiskt, poetiskt och sorgligt, ett existentiellt drama med fotbollens livgivande kraft som bränsle.”
Stina Nylén, GP 16/7-2013


Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd

Nu finns min nya ungdomsroman, utgiven på Opal.
Läs ett smakprov här! Köp den här. Eller här.

Baksidestext:
“en konstig tanke:
tänk om jag inte lyckas springa under 12.30? tänk om jag aldrig lyckas springa så här fort igen?
men alltså nu får jag skärpa mig, det är väl klart att jag kan springa lika fort. fortare. bara jag håller mina regler.
så varför hålla på och tänka på en massa skit?
ibland är jag bara så himla dum i huvudet.

Sara skriver i träningsdagboken. Hon är på konfirmationslägret, och allt har blivit fel. Hennes bästa kompis Madde har träffat en kille. Och själv dras Sara med i Linas och Carolines svekfulla spel. Dessutom måste Sara gå upp riktigt tidigt på morgonarna, för att hinna springa innan de andra vaknar. Hon har ju sina regler.
När spelet runt Lina och Caroline eskalerar, tvingas Sara till svåra val.” 


“Miljön är inte det enda originella i denna känsliga och förvånansvärt spännande ungdomsroman, där Anna Ehn väver en komplex intrig kring en osäker tonårsflicka som kämpar med sin egen identitet och sin plats i den strikta sociala hierarki som ungdomar upprättar sinsemellan. Ändå är det språket som lyser allra starkast i Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd.”

Utdrag ur Lotta Olssons recension av boken i Upsala Nya Tidning (2012-08-29). Läs hela recensionen här!

Recensioner Det finns så många toppar:

“Miljön är inte det enda originella i denna känsliga och förvånansvärt spännande ungdomsroman, där Anna Ehn väver en komplex intrig kring en osäker tonårsflicka som kämpar med sin egen identitet och sin plats i den strikta sociala hierarki som ungdomar upprättar sinsemellan. Ändå är det språket som lyser allra starkast i Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd.”
Lotta Olsson i Upsala Nya Tidning (2012-08-29). Läs hela recensionen här!

“Något som jag verkligen gillade med den här boken var att språket i dagboks-delarna kändes väldigt trovärdigt. Den känns överlag väldigt trovärdig, kanske mycket för att jag känner igen så mycket av mitt eget 14-åriga jag i Sara. Och nu när julen börjar närma sig vill jag helt klart julklappstipsa om den här. Jag vet åtminstone att en lite yngre jag hade blivit väldigt glad över att få den här i ett paket!”
Anna Lagerqvist i Litteraturmagazinet. Läs hela recensionen här

“Anna Ehn blottlägger den grymhet som kan finnas i relationer mellan unga, hur den där symbiosen kan kräva att man måste ge upp en del av sin egen identitet.”
Elise Karlsson i Svenska Dagbladet (2012-10-06). Läs hela recensionen här.

“Jag gillar den här boken, trots att jag är helt fel målgrupp – tant, 50 bast, inte alls ung tonårstjej. Kanske är det för att jag känner igen så mycket, både från min egen tonårstid men intressant nog även från livet som vuxen. Arbetslivet i synnerhet. Där tonårens intriger fortsatte och ingen vågade säga vad den egentligen tyckte. Eller jo. En gjorde ju det – och åkte ut med huvet före…”

Tofflan (2012-12-18). Läs hela inlägget här.


” ... hon lyckas verkligen gestalta unga röster på ett nästan självlysande sätt.” “Språket är smidigt och i dialogerna mycket tonårsnära och driver elastiskt handlingen framåt.”
Elisabeth Eliasson Roos, BTJ-häftet

“Lääääääs!”
Bokriket .


Vårfrost

Klara ska fylla tolv år. Hon är duktig i skolan, tävlingssimmar och spelar piano. Allt mer börjar hon tänka på kroppen. Tvånget att räkna och göra sig av med kalorier smyger sig på, och snart kretsar alla hennes tankar kring maten och kroppen. Hennes omgivning är först oförstående, sedan maktlös, inför det som händer.
Köp boken på Adlibris

Våfrost - ebok

Och nu finns Vårfrost även som ebok, utgiven på Pupill! Och i engelsk översättning av Sarah Death!
Låna eller köp den svenska utgåvan här.
Och den engelska, Spring Frost, här.


Man ska vara tyst när man önskar

Louise och Veronika tål inte varandra. Åtminstone tål inte Veronika Louise.
Och när klassen reser till Zel am See på en sista klassresa före gymnasiet går allt över styr. Först snor Veronika Louises kille, och sen tar Karina Veronikas älskade kassettband och ger till Louise som ska ha fest. Fast hon vet att Veronika avskyr Louise.
 Men det var inte det värsta. Det värsta var det som hände sen, efter festen. Ingen menade ju att det skulle bli så fel. Ingen ville egentligen att det skulle gå så långt.
Finns att låna på biblioteket.

I språkens hus

I antologin I språkens hus skriver jag om det uppländska litteraturåret 2010. Och Elsie Johansson publicerar en nyskriven novell! Antologin är ett resultat av Anisur Rahmans, den förra fristadsförfattaren i Uppsala, engagemang och arbete med litterära workshopar. 63 skribenter från Uppsalaregionen medverkar.


Syns du inte, finns du inte

Fjorton intervjuer. Fjorton unga röster. Fjorton unga uttryck. I boken Syns du inte, finns du inte intervjuade jag och min journalistkollega Sara Larsson unga människor om deras livsstil, om nuet, om framtiden. Ur deras berättelser om sig själva framträder en bild av samtiden, så som den såg ut i slutet av 1990-talet.
Finns att låna på biblioteket

Sociala? Medier?

En antologi om en ny tid är en bok som är bred nog att rymma 36 skribenters syn på det sociala medielandskapet. Och djup nog att inkludera några av landets främsta profiler inom ämnet. I boken betraktas den sociala webben dels ur ett marknadsföringsperspektiv; copywriters och sociala mediecoacher ger sin syn på saken, dels utifrån andra aspekter i kapitel från exempelvis forskare, journalister, jurister, pedagoger och studenter.
Se hemsidan www.manifesto.se och här är mitt bidrag:www.unt.se