Mästarmöte, öppna slut och unikt UNT-läsprojekt!

En intensiv vecka. I måndags hade jag och författaren Maria Frensborg gemensamt boksläpp på Uppsala stadsbibliotek. Jag gillade verkligen Marias sätt att prata om sina böcker om superhjälten Stål-Stella, det väckte nyfikenhet. Och jag vet ju att de är väldigt fina, har läst dem båda två (Den ruttna hämnden och Den smutsiga kuppen) - rekommenderas! Vi kallade arrangemanget lite skämtsamt för ett mästarmöte - en vänskapsmatch, förstås - mellan Stål-Stella och Pelé, och jag tror man kan säga att det var en lyckad match.

Och i går var jag på Medborgarplatsens bibliotek i Stockholm och läste ur Pelé, Kaká och jag. Alltid nervöst att läsa texten högt, man blir så medveten om varje ord, varje rytm - och det är lätt att bli alldeles väldigt självkritisk. För det är klart, så här när boken just kommit ut, har jag förstås helt tappat distansen till texten, man gör ju det. Men jag känner fortfarande starkt för berättelsen, och för huvudpersonen Olle som kämpar så starkt med sina listor, och med att hantera både verklighet och fantasi. Och jag tycker det är viktigt detta med det öppna slutet, att det ser ut just så. Att det inte blev “happy end”, utan mer öppet för tolkning. För varför måste just barnböcker sluta lyckligt? Är inte det en väldig förenkling av världen - och en eftergift för en föreställning man ibland kan stöta på (åtminstone har jag gjort det), om att böcker för barn bör ingjuta hopp, och gärna vara gulliga och lämpliga att läsa på kvällen innan man ska sova. Jag menar att bilderböcker också måste få vara komplexa konstverk, där alla slags känslor och berättelser gestaltas, precis som i böcker för vuxna. Och för den delen: Pelé, Kaká och jag är, anser jag, en berättelse också för vuxna. Så om jag var tvungen att trots allt sätta en åldersrekommendation på boken - vilket i och för sig bär mig emot - skulle det vara 4 +, alltså från fyra år och uppåt.

I övrigt i veckan: mycket runt Joyce Carol Oates, och UNT kulturs nya läsprojekt, där läsarna får novellen Nattsidan av Joyce Carol Oates och även bjuds in att själva göra anteckningar i den. Och att komma och diskutera läsning, kritik och Oates på UNT, i mediecentret 27 maj. Läs mer om seminariet här. På unt.se/kultur kan man ladda ner novellen i två varianter, dels en där jag har gjort anteckningar, dels en som är ren och redo för er själva att anteckna i (instruktioner exakt hur man gör finns att läsa där också). Jag har också skrivit en recension av novellen - den kan du läsa här. Kanske tycker du helt annorlunda? Var med, läs, tänk, tyck, diskutera.

En sista sak: på onsdag 15 maj, 17-19, är det releasemingel för Pelé, Kaká och jag på restaurang Niklas i Stockholm. Öppet för alla, kom gärna dit! Jag och Sara Gimbergsson är där, man får något att dricka och de 50 första gästerna får en bok.

/Anna


Namn


E-mail


Kommentar